Baktériu v nátierke sme nafotili, vraví Avdičová

Baktéria Clostridium botulinum (tzv. klobásový jed), ktorá spôsobila otravu 43-ročného muža, môže prežiť aj celý výrobný proces. Myslí si to vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová. Laboratórne testy potvrdili, že nakazená bola cícerová nátierka. Pacient, ktorý z nej mal jesť, leží v nemocnici v kóme. Informácie o tomto prípade vystrašili verejnosť. Národné toxikologické a informačné centrum v Bratislave, ktoré poskytuje konzultácie, dostalo za jeden deň desiatky telefonátov.

20.08.2015 06:00
debata (34)

Výrobca spochybňuje, že otravu spôsobila nátierka. Odvoláva sa na to, že muž konzumoval aj iné jedlá.
Clostridium sa v nátierke preukázalo, máme to nafotené z mikroskopického preparátu a narástlo práve v cícerovej nátierke. V rodine sme zachytili obal, kde sa nachádzal zvyšok, to sa nedá vyjesť do mikroskopických častí. Koložvárska kapusta bola negatívna, ako aj ďalšie dva črievka cícerovej nátierky, ktoré sa v domácnosti nachádzali.

Ako sa baktéria mohla dostať do nátierky?
Je tam dosť teórii a ja nechcem veľmi špekulovať. Vo všeobecnosti sa prenos baktérie na potraviny môže uskutočniť nielen pri výrobe, skladovaní, ale aj pri príprave stravy. Regionálna veterinárna a potravinová správa dozoruje výrobu v podniku, v ktorom sa nátierka vyrábala. Ešte v utorok sa vyjadrili, že nenašli chybu vo výrobnom procese.

Teda je vylúčené, že nákaza sa dostala do výrobku pri výrobe?
Keď sa pozriete na teóriu o vyskyte botulizmu, tak baktéria Clostridium botulinum, ktorá ho spôsobuje, sa nachádza v životnom prostredí, v pôde, bahne, vode. Všetko, čo rastie na zemi, môže byť kontaminované klostrídiami. Môže byť kontaminovaná sója, cícer, ktorý rastie podobne ako hrach. Všetky vysokobielkovinové výrobky sú potom vlastne takým prostredím, kde môže tento mikrób prežiť a najmä vtedy, ak sa zabalí a zabráni sa prístupu vzduchu.

Prežije táto baktéria aj proces výroby?
Táto spóra je totálne odolná voči teplu, musí vyklíčiť, premeniť sa na vegetatívnu formu, a v nejakom malom množstve môže prežiť. Nátierka, ktorú konzumoval postihnutý pacient, bola zatvorená. V dome sa nachádzali ešte dve. Keď jednu otváral, tak bola už napučaná, takže sa už v nej množil a produkoval toxín.

Mohol chybu urobiť napríklad obchod tým, že nesprávne nátierku skladoval?
Ide o výrobok s krátkou dobou spotreby, jeho expiračný čas je dva dni. Treba sa s týmito informáciami obrátiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, oni to prešetrovali. Majú zo zákona povinnosť stiahnuť podozrivé výrobky z trhu a informovať o tom verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #epidemiologička