Z nakazenej nátierky môže byť škandál

Kauza infikovanej cícerovej nátierky zaváňa škandálom. Okolo testov na nebezpečnú baktériu, ktorá ohrozila život 43-ročného muža, sa vynárajú veľké nezrovnalosti. Zdá sa totiž, že hygienici testovali vzorky na inú baktériu ako štátni potravinári. Obe strany teraz mlčia a rozdiely zatiaľ nevysvetlili. Na to, že medzi kontrolami dvoch štátnych inštitúcií je rozdiel, ukazujú kópie protokolov z laboratórnych testov, ktoré kolujú po internete a k dispozícii ich má aj denník Pravda.

20.08.2015 20:00
debata (29)

Muž z Banskej Bystrice minulý týždeň upadol do kómy, jeho stav sa odvtedy nezmenil. Lekári diagnostikovali, že sa otrávil jedlom. Hygienici z jeho domácnosti odobrali zvyšky jedál, ktoré konzumoval, a obalov z nich. Zistili, že v obale po cícerovej nátierke sa nachádza jedovatá baktéria Clostridium botulinum. Otrava na ňu sa volá botulizmus a pacient mal typické príznaky tejto choroby. „Botulizmus bol u pacienta klinicky potvrdený, jeho stav je vážny, nateraz však stabilizovaný,“ informovala pred dvoma dňami hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Štátni potravinári zase overovali, či sa chyba nestala pri výrobe nátierky. Vzorky tejto nátierky vzali aj z banskobystrického misijného domu, odkiaľ si ju muž doniesol domov. Výsledky boli negatívne. Až na to, že podľa uniknutých protokolov testovali prítomnosť baktérie Clostridium perfringens, ktorá nemá v ľudskom tele také devastačné účinky ako Clostridium botulinum.

Hoci sa obe baktérie nachádzajú v pôde, pri otrave vyvolávajú rozdielne klinické príznaky. Kým botulinum napáda nervový systém, prejavy sú neurologického charakteru a pacient môže zomrieť na zástavu dýchania, perfringens robí problémy vtedy, keď sa dostane do otvorenej rany a môže spôsobiť gangrénu (odumretie tkaniva).

Denník Pravda oslovil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s otázkou, ako si vysvetľuje rozdielne testovanie. K téme sa odmietol vyjadriť. „Ešte nemáme k dispozícii všetky výsledky, zverejníme ich po ich skompletizovaní,“ znelo stanovisko hygienikov z Banskej Bystrice.

Pýtali sme sa aj skúšobného laboratória Veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne, ktoré testy vo výrobe a v misijnom dome robilo. Jeho generálny riaditeľ Slavomír Marcinčák odpovedal, že je na dovolenke, a odporučil nám, aby sme sa obrátili na riaditeľa Petra Mydla, ktorý má informácie o laboratórnych výsledkoch. Riaditeľ Mydlo však reagoval, že informácie môže poskytnúť len generálny riaditeľ. „Akurát som s ním dotelefonoval,“ povedal Mydlo. Generálny riaditeľ nám vzápätí odmietol poskytnúť informácie.

Odpovede na otázky, prečo laboratórium nerobilo testy na baktériu Clostridium botulinum, ktorá spôsobila mužovi problémy, ale na Clostridium perfringens, sme nedostali ani zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Kancelária riaditeľa tvrdila, že k tejto téme sa môže vyjadriť len riaditeľ Jozef Bíreš. Ten do uzávierky nedvíhal telefón a neodpovedal ani na esemesky. Denník Pravda sa obrátil aj na ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré nás odkázalo späť na veterinárnu a potravinovú správu.

Uniknuté protokoly obsahujú záznamy Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Banskej Bystrici, skúšobného laboratória Veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne, a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nich záznam o úradnej kontrole potravín Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Banskej Bystrici hovorí, že potravinári testovali štyri vzorky, medzi nimi aj cícerovej nátierky, ktoré 14. augusta odobrali z budovy Slovenského misijného hnutia, a dve vzorky výrobkov vo výrobnej prevádzke. Laboratórne analýzy robil Veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne a podľa protokolu zisťoval Clostridium perfringens. Všetky vzorky boli negatívne.

Protokol o skúškach z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici zase udáva, že hygienici testovali tri obaly cícerovej nátierky, ktoré našli v domácnosti. Všetky tri boli pozitívne na baktériu Clostridium botulinum. Hygienici robili aj testy nátierky z misijného domu. Tam baktériu nenašli.

Botulizmus je podľa lekárov veľmi závažné ochorenie. Ide o prudkú otravu, na jej komplikácie stačí aj malé množstvo. Baktéria Clostridium botulinum sa vyskytuje v zle sterilizovaných potravinách, akými sú konzervy, paštéty, nátierky. Baktéria napáda nervový systém, všetky prejavy sú neurologického charakteru, pacient zomiera na zástavu dýchania.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #nátierka