Signál od Kisku pre ľudí. Choďte sa liečiť von

Na Slovensku máme minimálne štyri zdravotnícke zariadenia, ktoré robia laparoskopické operácie, akú vo štvrtok v Plzni podstúpil prezident Andrej Kiska. Podľa ortopéda, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, išlo o štandardný endoskopický výkon, ktorý sa u nás vykonáva bežne. Reagoval tak na búrlivú diskusiu, ktorú vyvolalo prezidentovo uprednostnenie českých lekárov pred slovenskými.

24.08.2015 12:00
Kiska, nemocnica
Prezident Kiska zverejnil po operácii svoju fotku na Facebooku.
debata (140)

„Myslím si, že skúsených odborníkov máme aj na Slovensku dosť, aby takýto výkon zvládli, rovnako aj prístrojové vybavenie,“ uviedol lekár s tým, že pokiaľ ide o prístrojové vybavenie, určite také majú aj v nemocnici v Košiciach-Šaci. Podobné operácie robia aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch, v Univerzitnej nemocnici v Bratislave aj vo vojenskej nemocnici v Ružomberku.

V Ružomberku je na tento zákrok odborníkom ortopéd a špecialista primár Vladimír Masaryk. Na svojom konte má približne 80 operácií. Podľa vedenia nemocnice bol zaškolený v špičkových tréningových centrách v Spojených štátoch a Nemecku. Ročne vykoná 20 až 30 takýchto zákrokov. „Naša nemocnica je na Slovensku ich najväčším vykonávateľom,“ uviedla Alžbeta Meszárošová z ružomberskej nemocnice. Tá tvrdí, že takýto zákrok by bola schopná vykonať ktorémukoľvek občanovi, má na to adekvátne prístrojové vybavenie aj personálne podmienky. Pripúšťa, že v zahraničí majú s týmto druhom operačných zákrokov dlhoročné skúsenosti a viac odoperovaných pacientov.

Kiska v minulosti viackrát kritizoval slovenské zdravotníctvo. Jeho kancelária tvrdí, že to nebol dôvod, prečo sa hlava štátu podrobila zákroku v Česku. Hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol, že pre Plzeň sa rozhodli preto, lebo prezidentovi zlyhávala liečba na Slovensku. Nemocnica v Plzni podľa Krpelana takéto operácie vykonáva od roku 2006 a má za sebou vyše 600 výkonov. Kisku operoval 38-ročný lekár Petr Zeman.

Artroskopicko-endoskopickú operáciu v bedrovom kĺbe prezident podstúpil vo štvrtok minulý týždeň. Odstránili mu výrastky a zapálené tkanivo. V sobotu ho z nemocnice prepustili. Zdravotná poisťovňa Dôvera, v ktorej je hlava štátu poistená, mu operáciu zaplatí.

Tento krok prezidenta hovorí o tom, že ľudia si môžu vybrať operatéra aj v inej krajine Európskej únie, a zdravotné poisťovne by to mali uhradiť. Sociologička Monika Čambalíková tvrdí, že ak tak urobil prezident, môže to aj bežný človek.

„Vidím to ako dobrú cestu, informovať verejnosť o tom, na čo majú ľudia nárok,“ uviedla sociologička. Od poisťovní nám podľa nej chodí mnoho letákov, ale o nárokoch na liečbu sa človek málokedy dozvie.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Plzeň #operácia #Andrej Kiska