Prípad pedagogického centra už rieši aj minister

Narábanie s peniazmi v Metodicko-pedagogickom centre už preveruje ministerstvo školstva aj polícia. Na účet podvodníka totiž poslalo za faktúry 459 555 eur. Podľa advokáta šanca na odhalenie páchateľa je pomerne veľká, či sa podarí získať späť aj peniaze, to isté nie je.

24.08.2015 13:00
Juraj Draxler, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (9)

Vedúci oddelenia ekonomickej správy centra dostal ešte koncom júna e-mail od dodávateľskej spoločnosti, v ktorom mu oznamovala zmenu čísla bankového účtu. Správu rozposlal ďalším zamestnancom, aby ich o zmene informoval. Podľa riaditeľky Metodicko-pedagogického centra Danky Kapucianovej mal e-mail všetky znaky toho, že ho poslal jeden z obchodných partnerov centra. Obsahoval logo spoločnosti, pečiatku a podpis. Meno, priezvisko ani funkciu však podpisujúci neuviedol. Chýbal aj dátum. „Ochranné známky dodávateľa boli zneužité. Zamestnanec si pravosť e-mailu neoveril,“ tvrdila a uviedla, že zmenu účtu nikto neoznámil ani vedeniu.

Právnik centra Branislav Juhás uviedol, že páchateľ sa vydával za zamestnanca dodávateľa. Nabúral sa do jeho siete a poslal falošnú správu pod jeho menom.

Na podvod prišli po tom, čo minulý pondelok centrum na zmenený účet vyplatilo 459 555 eur. „Kontrolou úhrad v účtovníctve nasledujúci deň po zadaní platieb boli zistené nezrovnalosti v číslach účtov. Teda že platby za tri faktúry boli uhradené na iný účet, ako bol účet obchodného partnera uvedený v uzavretej kúpnej zmluve,“ vysvetlila Kapucianová. Vtedy zistili, že skutočná dodávateľská spoločnosť číslo účtu nemenila ani neposielala žiaden e-mail. Vedúceho ekonomického oddelenia v piatok odvolali z funkcie.

V prípade už začal konať aj minister školstva Juraj Draxler. Metodicko-pedagogické centrum je totiž priamo riadené rezortom školstva. „Vo štvrtok som vydal príkaz, aby sa znásobili kontroly pri finančných operáciách v našich priamo riadených organizáciách. Zároveň v Metodicko-pedagogickom centre prebieha prešetrovanie toho, čo sa stalo, aj z našej strany," povedal Draxler.

Centrum už podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu podvodu. „Vec je aktuálne predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní a do skončenia vyšetrovania sa nemôžeme k tomuto prípadu bližšie vyjadrovať,“ ozrejmila Kapucianová. Organizácia riadená rezortom školstva má so svojimi obchodnými partnermi uzavreté obchodné zmluvy. Každá zmena údajov v nich by sa mala robiť písomným dodatkom k zmluve. Či došlo k chybe zamestnanca, centrum podľa riaditeľky preveruje, priznala však, že „minimálne v tomto prípade nebol uzavretý spomínaný dodatok k zmluve, ako je štandardná prax “.

Advokát Jozef Herbulák potvrdil, že akákoľvek zmena bankových údajov musí byť spravená písomne. Buď formou dodatku k zmluve, alebo písomným oznámením, že jedna zo zmluvných strán zmenila banku alebo číslo účtu. „Pokiaľ sa takéto oznámenie posiela elektronickou poštou, na to, aby to malo právne účinky, sa vyžaduje opatrenie zaručeným elektronickým podpisom,“ konštatoval.

Podľa Herbuláka šanca na odhalenie podvodníka je veľká. Pretože aj nový fiktívny účet musel v banke niekto založiť. Otázne však je, či sa pedagogickému centru podarí získať späť aj peniaze. Mohli byť už rozdelené alebo prevedené do zahraničia. „To je už vec výkonu rozhodnutia, prípadne exekúcie, či sa peniaze dostanú späť na bankový účet centra. Ak si uplatnia škodu v trestnom konaní, súd im ju pravdepodobne prizná. Vymoženie závisí od toho, v akom štádiu sa prípad podarilo odhaliť,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #ministerstvo školstva #pedagogické centrum