Pri nakazenej nátierke úrady zamlčali časť pravdy

Kauza cícerovej nátierky, v ktorej hygienici našli nebezpečný klobásový jed, stále nemá jasnú odpoveď. Štátne inštitúcie, ktoré ju preverujú, púšťajú na verejnosť len čiastočné informácie.

25.08.2015 06:00
debata (40)

43-ročný muž z Banskej Bystrice bol aj v pondelok stále v bezvedomí. Tento stav u neho trvá už dva týždne. Do kómy sa mal dostať po tom, čo zjedol cícerovú nátierku. Banskobystrickí lekári mu diagnostikovali botulizmus – otravu jedlom, ktorú spôsobuje baktéria Clostridium botulinum. Túto baktériu našli hygienici v obale z nátierky, ktorú podľa rodiny konzumoval.

Denník Pravda minulý týždeň publikoval, že testy nátierok, ktoré v tomto prípade robili hygienici a potravinári, sa rôznia. Potvrdili to kópie laboratórnych protokolov, ktoré má redakcia k dispozícii. Tie ukazujú, že potravinári testovali inú baktériu, a to Clostridium perfringens, ktorá nemá taký vážny dosah na organizmus ako botulínová.

Prečo vôbec tieto testy robili a míňali na ne peniaze, keď lekári určili otravu na iný mikrób, nedáva zmysel. Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš to vysvetľuje tým, že na testovanie botulínovej baktérie nemá ich laboratórium akreditáciu. „Túto skúšku nemáme akreditovanú, preto sme sa rozhodli, že v prvom slede urobíme testy na baktériu perfringens, na ktorú máme akreditáciu. Teraz došetrujeme aj na botulinum,“ argumentoval Bíreš s tým, že to môže trvať aj dva týždne. Klinické príznaky týchto dvoch baktérii sú podľa neho podobné, hoci perfringens nie je taká nebezpečná ako botulinum.

Potravinári vzali vzorky pre svoje testy z výroby a z misijného domu v Banskej Bystrici, odkiaľ si muž nátierky vzal. Výsledky boli negatívne. Výrobca cícerovej nátierky ich zverejnil na svojej webovej stránke. Informáciu, že išlo o iný mikrób, verejnosti nepredložil. U laikov tak mohol vzniknúť dojem, že testy boli urobené na baktériu, ktorá poškodila 43-ročnému mužovi zdravie. Denník Pravda sa pýtal vo firme, prečo o nich informovala. „Tak ako verejnosť sme o ich výsledkoch boli informovaní až prostredníctvom protokolov, ktoré sme zverejnili na našej webovej stránke,“ reagovala spoločnosť v stanovisku, ktoré poslala denníku Pravda.

To, že ide o iný typ mikróba, mohla pre verejnosť prízvukovať aj Štátna veterinárna a potravinová správa, ani ona to však neurobila.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici po hospitalizácii muža testoval obaly z cícerovej nátierky, ktoré našiel v jeho domácnosti. Zistil, že obsahujú nebezpečnú baktériu Clostridium botulinum. V tvrdeniach hygienikov sa tiež našli medzery. Pôvodne hovorili, že z domácnosti vzali tri obaly z nátierky, v jednom, ktorý bol otvorený, našli klobásový jed, vo dvoch zatvorených už nie. Kópie protokolov, ktoré má naša redakcia k dispozícii, hovoria niečo iné. Podľa nich mali byť pozitívne všetky tri. Regionálny úrad verejného zdravotníctva toto nechcel komentovať. Odôvodnil to tým, že stále beží testovanie. Laboratórium úradu skúmalo tiež nátierky z misijného domu, tie boli v poriadku. Banskobystrický úrad poslal vzorky na ďalšie testy do laboratórií Štátneho zdravotného ústavu v Ostrave. Jeho hovorca Daniel Rojan uviedol, že výsledky budú až po prvom septembri.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #cícerová nátierka