Spresnili podmienky prevádzkovania drónov

Ak chce obyvateľ Slovenska používať bezpilotné lietadlo (tzv. drón), ktoré váži viac ako 20 kg alebo má kameru či fotoaparát, potrebuje na to povolenie Dopravného úradu. Ak chce niekto používať dróny na fotografovanie či filmovanie, musí mu to schváliť aj ministerstvo obrany.

25.08.2015 17:52
dron, lietadlo Foto:
Ak má dron menej ako 20 kilogramov a nemá na sebe kameru či fotoaparát, užívateľ ho nemusí zaevidovať na Dopravnom úrade.
debata (9)

Na utorkovej tlačovej besede to uviedol predseda Dopravného úradu Ján Breja a riaditeľ divízie civilného letectva Martin Němeček. Dodali, že ak je bezpilotné lietadlo ľahšie ako 20 kg a nemá kameru, netreba toto zariadenie evidovať na Dopravnom úrade.

Ako uviedol Breja, samotná evidencia je bezplatná, vydanie povolenia na vykonávanie leteckých prác stojí 600 eur. To Dopravný úrad vydáva na 12 mesiacov. Ak majiteľ svoj drón nezaregistruje a napriek tomu ho používa, môže dostať pokutu až 330 eur. Podľa predstaviteľov Dopravného úradu momentálne majú zaevidovaných šesť bezpilotných lietadiel.

Ďalšou podmienkou je, že ak chce operátor drónom fotografovať alebo filmovať, môže tak robiť len cez deň a celý čas musí na bezpilotné lietadlo dovidieť. Prevádzkovateľ musí mať zároveň uzavretú poistku v prípade škody. Dopravný úrad zároveň vydal rozhodnutie, ktoré špecifikuje ďalšie podmienky používania drónov, napríklad to, že bezpilotné lietadlá sa nesmú používať v obciach či v blízkosti voľného zhromaždenia ľudí. Aby na to používateľ dostal povolenie, musí zvládnuť teoretickú aj praktickú skúšku.

Záujem o bezpilotné lietadlá v posledných troch-štyroch rokoch narástol. Okrem fotografovania či filmovania sa hovorí aj o prevoze tovaru tzv. drónmi. To na Slovensku v súčasnosti nie je povolené, pretože bezpilotné lietadlo by sa používalo v obciach, respektíve oblastiach, kde sa nachádzajú ľudia. „Nedokážeme si predstaviť takéto využitie bezpilotných lietadiel vzhľadom na možné škody a straty,“ povedal Němeček.

Breja s Němečkom pripomenuli, že napriek tomu, že je rozhodnutie nové, používatelia drónov museli aj doteraz dodržiavať letecký zákon a zákon o utajovaných skutočnostiach. "Vyzývame ľudí, aby boli opatrní. Ak chcú prevádzkovať bezpilotné lietadlo, dá sa to,“ uviedol Breja. Zároveň si myslí, že v prípade používanie bezpilotných lietadiel zlyhala informovanosť ľudí, ktorí si tieto zariadenia kúpili.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpilotné lietadlo #drony