Kaliňák: Vybudovanie tábora pri hraniciach prináša riziká

Rozhodnutie Rakúska vybudovať pri hraniciach so Slovenskom kontajnerový tábor pre utečencov podľa ministra vnútra prináša riziká. Slovensko sa s Maďarskom dohodlo na spoločných policajných hliadkach s cieľom potlačiť prípady nelegálnej migrácie v medzinárodných vlakoch, ktoré jazdia z Maďarska cez Slovensko a Česko do Nemecka.

26.08.2015 17:09
utecenec, tabor, rakusko, hranica, kontajner Foto: ,
Kontajnerový tábor pre imigrantov vyrastá blízko hraničného priechodu Petržalka-Berg.
debata (103)

„Je tam viacero rizík, pre ktoré umiestnenie tohto tábora nie je dobré. Sú tam riziká aj z hľadiska cestnej premávky, pretože tábor je na hlavnom ťahu medzi dvoma regiónmi,“ povedal Kaliňák. Podľa neho slovenská polícia pri hraniciach posilní hliadky a obyvateľov tábora v prípade, že prekročia slovensko-rakúske hranice vráti späť.

Kaliňák tiež kritizoval vyspelé krajiny EÚ za to, že neúspešných žiadateľov o azyl nevracajú do krajiny pôvodu. „Návratová politika je v katastrofálnom stave. Hlavný problém je, že jednotlivé krajiny západnej Európy po rozhodnutí, že utečenec nemá nárok na azyl, ho nevrátia do vlasti, ale nechávajú žiť na svojom území. Teda každý z nich si je istý, že sa raz napokon dostane do štátu, do ktorého chce,“ povedal Kaliňák.

Slovenská polícia sa s maďarskými kolegami dohodla na spoločných hliadkach v medzinárodných vlakoch na trase z Maďarska do Nemecka. Za uplynulé dva týždne sa podľa policajnej hovorkyne Denisy Baloghovej uskutočnili štyri spoločné akcie, počas ktorých policajti zadržali 71 cudzincov.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #tábor #utečenci #Robert Kaliňák #Berg