Za zosnulých utečencov zapálili sviečku aj Slováci

V blízkosti rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave sa vo štvrtok večer zišlo približne 50 ľudí, ktorí zapálili sviečku za zhruba 50 utečencov, ktorí zomreli v dodávke pri rakúskom Pandorfe v blízkosti slovenských hraníc.

27.08.2015 20:31
debata

Sviečku prišli medzi inými zapáliť aj europoslankyňa Jana Žitňanská či poslanec NR SR Peter Osuský. „Prišiel som preto, aby som dal najavo, že nepovažujem za dobré, že ľudia takto prichádzajú o život. Akokoľvek sa názory na migračnú vlnu rozchádzajú, treba urobiť všetko pre to, aby sa takéto prípady neopakovali,“ povedal Osuský.

Iniciátori udalosti vydali aj vyhlásenie Výzva k ľudskosti. V ňom vyzývajú vládu SR, aby podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín, čo najviac čelia migračnej kríze. „Štvrtok ukázal, že utečenecká otázka nie je nejaký abstraktný politický problém. Je to otázka života a smrti konkrétnych ľudí. Žiadny slušný človek, ktorý na vlastné oči vidí niekoho umierať, nemôže ostať ľahostajný. Musí sa snažiť okamžite pomôcť,“ píšu vo vyhlásení. Výzvu podpísalo aj niekoľko umelcov, medzi prvými napríklad herečka Emília Vášáryová či organizátor festivalu Bažant Pohoda Michal Kaščák.

Na smrť migrantov reagovalo aj niekoľko slovenských politikov či spoločnosť HYZA.

Predsedu vlády Roberta Fica informácia o smrti utečencov „šokovala, ale aj pobúrila“. Podľa podpredsedníčky strany Most-Híd Lucie Žitňanskej je nepochopiteľné, že ľudia dokážu priať smrť utečencom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rakúsko #utečenci