Leto sa rozlúči trópmi

Jeseň sa začína podľa meteorologického kalendára na budúci týždeň a zdá sa, že počasie sa riadi týmto kalendárom. Prvé septembrové dni prinesú jesenné ochladenie a nestálosť. Dovtedy nás však čakajú mimoriadne teplé dni, leto sa totiž rozlúči tropickými horúčavami.

28.08.2015 06:00
pocasie Foto: ,
Posledné augustové dni budú mať charakter vrcholiaceho leta. Denné teploty vystúpia až na 35 stupňov.
debata (9)

Sviatočný Deň ústavy pripadol na utorok a mnohí ľudia si ho plánujú spojiť s predĺženým víkendom. Nebude to zlá voľba, pretože počasie má byť vynikajúce a bude to celkom pekná prázdninová bodka. Posledné augustové dni ešte nepoznamená prichádzajúce jeseň. Počasie počas nich bude mať charakter vrcholiaceho leta. Meteorológovia predpovedajú maximálne denné teploty až do 35 stupňov.

„Bude veľmi teplo, prakticky by sa nemali vyskytovať zrážky, veľa slnečného svitu, skrátka ideálne počasie. Ešte aj prvého septembra by malo byť takto horúco, ochladiť by sa malo až na začiatku školského roka. Streda ešte nevyzerá veľmi nepriaznivo, ale potom nasledujúce dva dni by už mali pripomínať jeseň. Nebude to výrazné ochladenie, ale teplota vzduchu už nebude taká vysoká ako počas víkendu a prvý septembrový deň,“ predpokladá Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Záver budúceho týždňa prinesie teploty okolo 20 až 25 stupňov, čo je na september priaznivá teplota. Pre ľudí, čo majú radi vyššie teploty, to však už na opaľovanie nebude stačiť. Citeľné bude aj nočné ochladenie, ktoré príde na začiatku septembra. V noci bude 10 až 12 stupňov, čo je veľký rozdiel oproti súčasnej situácii, keď v niektorých oblastiach nočné teploty neklesnú pod 20 stupňov. S týmto ochladením prídu aj zrážky. Predpovedné modely však nenaznačujú, že pôjde o dlhotrvajúce dažde, ktoré by celkom zmenili charakter počasia.

Ako bude?

  • Piatok Slnečno a veľmi teplo. Denná teplota 27 až 33 stupňov.
  • Sobota Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky alebo búrky. Denná teplota 28 až 33 stupňov.
  • Nedeľa Jasno až polojasno, veľmi teplo. Denná teplota 29 až 34 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polojasno, veľmi teplo. Denná teplota 30 až 35 stupňov.
  • Utorok Jasno až polojasno, popoludní na západe a severe postupne až oblačno, ojedinele s prehánkami. Denná teplota 28 až 34 stupňov.
  • Streda Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota 18 až 24 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

„Zrážky sa prejavia, ale myslím si, že by to nemalo byť nič zvláštne alebo nebezpečné. Prinesú ich poveternostné fronty, ktoré budú prechádzať naším územím. V tomto ročnom období sa front správa inak ako v lete, vtedy sa nemusí prejaviť dažďom,“ upozorňuje klimatológ.

Zatiaľ nie je isté, či sa tohtoročné leto zapíše do histórie ako najteplejšie, toto prvenstvo zatiaľ patrí roku 2003. O tom, či doterajší rekord padne, alebo sa leto 2015 zapíše ako druhé najteplejšie, rozhodnú posledné augustové dni.

V sobotu je štátny sviatok, ktorý pripomína 71. výročie Slovenského národného povstania. Počas vojnových rokov nefungovala sieť meracích staníc ako teraz, ale podľa údajov SHMÚ namerali v Hurbanove 29. augusta 1944, keď vypuklo SNP, najvyššiu dennú teplotu 30,1 stupňa a najnižšiu 14,5 stupňa Celzia. Vzhľadom na počasie to bol príjemný letný deň. V novšej histórii meteorologických meraní bol rekordne horúcim 29. august 1992, keď na bratislavskom letisku vystúpila teplota na 37,6 stupňa Celzia. Naopak, najmrazivejším bol tento deň v roku 1978 vo Švedlári v okrese Gelnica, vtedy tu namerali mínus 1 stupeň Celzia.

Podľa astronomického kalendára sa jeseň začne až 23. septembra. Vtedy nastane jesenná rovnodennosť, deň aj noc budú rovnako dlhé. Potom začne noc prevažovať nad dňom, a tak to bude až do zimného slnovratu 22. decembra.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #jeseň