Mŕtvych utečencov nájdených v Rakúsku je 71, začali sa súdne pitvy

V nákladnom aute, ktoré polícia našla vo štvrtok na východe Rakúska bolo 71 tiel utečencov. Medzi obeťami je 59 mužov, 8 žien a 4 deti. Oznámil to šéf polície rakúskej spolkovej krajiny Burgenland Hans Peter Doskozil.

28.08.2015 08:51 , aktualizované: 21:32
Rakúsko, utečenci, Foto: ,
Vyšetrovatelia počet obetí spočiatku len odhadovali podľa veľkosti vozidla, keďže s vyslobodzovaním tiel začali až po jeho odtiahnutí do Nickelsdorfu pri hranici s Maďarskom.
debata (117)

Doskozil tiež uviedol, že v Maďarsku zadržali troch podozrivých. Maďarská polícia neskôr na svojom webe ohlásila štvrtého zadržaného. Tí auto s utečencami pravdepodobne riadili. Jeden z mužov je vedený ako držiteľ vozidla, kde mŕtvych utečencov našli.

Držiteľa chladiarenského auta identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu. V súvislosti s utečeneckou tragédiou podľa Doskozila zadržali v Maďarsku aj ďalšieho Bulhara a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na „stopu k osobám v pozadí“. Krátkodobo pritom skončilo v rukách maďarskej polície až sedem osôb.

Denník Kronen Zeitung píše, že hlavní strojcovia sú zrejme v Rumunsku.

Pri Parndorfe, kde našli auto so 71 mŕtvymi... Foto: Reuters, Heinz-Peter Bader
rakúsko, utečenci Pri Parndorfe, kde našli auto so 71 mŕtvymi ľuďmi, horia sviečky a pribudli kvety.

Polícia vo štvrtok odhadovala, že počet mŕtvych bude 20 až 50 ľudí. Bilancia je tragická. Medzi obeťami sú aj štyri deti – dievčatko vo veku 1 až 2 roky a traja chlapci vo veku okolo desiatich rokov.

ORF: Utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice

Rakúski vyšetrovatelia našli medzi mŕtvymi sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie. Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy na stenách skriňovej nástavby.

Rakúska stanica ORF poukazuje na stopy po márnom pokuse pasažierov z vozidla uniknúť. Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice.

Rakúska polícia našla v nákladnom aute na... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Pandorf, Rakúsko, imigranti, utečenci Rakúska polícia našla v nákladnom aute na diaľnici pri Pandorfe 71 mŕtvych utečencov.

ORF tiež uvádza, že 7,5-tonové auto so slovenskými nápismi vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok.

Doposiaľ médiá s odvolaním sa na maďarské úrady uvádzali, že vozidlo si v Maďarsku zaregistroval občan Rumunska. Rumunsko však tvrdí, že šoférom auta s mŕtvymi utečencami nebol jeho občan. S odvolaním sa na svoje informácie to oznámilo rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Auto s maďarskými poznávacími značkami našli odstavené na diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom. Polícia ho následne odtiahla do haly niekdajšej pohraničnej veterinárnej stanice.

Nákladné auto pôvodne patrilo slovenskej firme Hyza, ktorá ho predala inej slovenskej firme. Tá ho následne predala maďarskej spoločnosti MasterMobilKer. Tá sa venuje obchodovaniu s vozidlami či drevom, ale aj gastronomickým službám. Majiteľom firmy je sitý maďarský občan, ktorý má nahlásené trvalé bydlisko v juhomaďarskom meste Kecskemét. Od mája tohto roka je však konateľom Ukrajinec s adresou na Ukrajine a poverenie na preberanie pošty má zase ďalší Maďar.

Rakúska ministerka vnútra vyzýva štáty EÚ k solidarite

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v piatok v reakcii na tragickú udalosť vyzvala k väčšej solidarite medzi členskými štátmi Európskej únie pri riešení utečeneckej otázky, predovšetkým k spravodlivému prerozdeleniu žiadateľov o azyl.

Tiež povedala, že by uvítala vytvorenie záchytných centier OSN v krízových oblastiach a pri vonkajších hraniciach EÚ, kde by ľudia získali možnosť do únie odcestovať legálne. Rakúske úrady očakávajú, že v nadchádzajúcich dňoch sa počet utečencov prichádzajúcich do krajiny cez Maďarsko zvýši. Polícia v Burgenlande, ktorý s Maďarskom susedí, a tiež v Štajersku a Korutánsku preto dostane posily.

Rakúsko očakáva vydanie štyroch v Maďarsku zadržaných osôb

Prokuratúra v Eisenstadte predpokladá, že štyri v Maďarsku zadržané osoby podozrivé z podielu na tragickom úmrtí 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland budú vydané na trestné stíhanie do alpskej republiky.

Troch Bulharov, vrátane jedného libanonského pôvodu, a jedného občana Afganistanu s maďarským dokumentom totožnosti zadržali na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou v Eisenstadte a práve to by podľa slov jej hovorkyne Vereny Strnadovej pre tlačovú agentúru APA malo indikovať ich vydanie do Rakúska.

To by mal byť zásadne zmysel európskeho zatykača, poznamenala s tým, že maďarská strana, prirodzene, preskúma, či tomu v danom prípade vyhovie. Hovorkyňa prokuratúry súčasne potvrdila, že formálne kauzu vyšetrujú naďalej všetkými smermi, od prevádzačstva cez úmyselné všeobecné ohrozenie s následkom úmrtia až po podozrenie z vraždy.

Začali sa súdne pitvy zosnulých migrantov, podrobnosti nie sú známe

So súdnymi pitvami desiatok obetí prevádzačstva, ktoré sa vo štvrtok našli v odstavenom chladiarenskom vozidle neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, sa v piatok začalo za účasti súdnych lekárov z Viedne.

Informovala o tom tlačová agentúra APA, ktorej sa však zatiaľ nepodarilo zistiť ani miesto, kde procedúra so 71 obeťami prebieha, ani koľko súdnych lekárov sa na nej podieľa, ani ako vyzerá harmonogram práce zainteresovaných. Šéf súdnej medicíny v rakúskej metropole Daniele Risser odkázal na krízový štáb polície a neposkytol žiadne ďalšie informácie.

Rakúska polícia na príslušné otázky zatiaľ nereagovala. Pracovisko Lekárskej univerzity vo Viedni, zodpovedné za komunikáciu s médiami, potvrdilo iba začiatok súdnych pitiev, avšak bez akýchkoľvek ďalších podrobností.

Pred piatimi rokmi rakúske médiá informovali o obnovení činnosti modernizovanej Súdnej medicíny vo Viedni po dvojročnej prestávke. Zlepšenie profesionálnych možností a pracovných podmienok, respektíve urýchlenie práce súdnych lekárov si vynútilo podľa vtedy zverejnených informácií investíciu vo výške milióna eur.

Zverejnenie fotografie mrtvých migrantov viedlo k desiatkam sťažností

Rakúska tlačová rada dostala v piatok do popoludňajších hodín už 30 sťažností na zverejnenie nerozmazanej fotografie ložnej plochy chladiarenského vozidla odstaveného pri Parndrofe s telesnými pozostatkami zosnulých v denníku Kronen Zeitung. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Vo večernom vydaní periodika sa fotografia objavila opäť, avšak tentoraz sú už na nej telá nešťastníkov nerozoznateľné. Podľa pripojeného textu redakcie sa po intenzívnej diskusii vo vedení denníka rozhodli prezentovať katastrofu tak, ako skutočne vyzerá, pretože fotografia „otvoreného ložného priestoru smrtiaceho chladiarenského nákladného vozidla je otrasným dokumentom doby“.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci