Ponúknutá cena pri Gripenoch je vážny problém, tvrdí Glváč

Rokovania so švédskou stranou o prenájme stíhačiek Gripen sú dlhšie a komplikovanejšie ako slovenská strana očakávala. „Neprebieha to zatiaľ tak, ako sme si predstavovali,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

28.08.2015 09:56
debata (90)

Ako vysvetlil, je množstvo legislatívnych problémov, či na našej, či na švédskej strane. Jeden z vážnych problémov je aj cena. „My máme jasnú predstavu, čo chceme a zatiaľ sme sa k tomu nedopracovali. Zatiaľ to nespeje k výsledku, aký sme si predstavovali,“ vyhlásil. Zároveň uviedol, že aj keby sme sa so Švédmi dohodli, tak reálna lehota dodania je rok 2018. Minister obrany zároveň potvrdil, že nikto iný neponúka to, čo Švédi – prenájom letových hodín, a Slovensko peniaze na nákup nových stíhačiek nemá.

Slovensku zmluva na prevádzku a servis v súčasnosti používaných stíhačiek Mig 29 vyprší koncom roka 2016. Na technickej konferencii o mesiac, na ktorej budú zástupcovia spoločnosti RSK Mig, sa bude podľa Glváča hovoriť aj o tom, ako to bude vyzerať po roku 2016. „Naším odhadom je, že vzhľadom na životnosť a technické parametre je únosná doba predĺženia zmluvy o dva roky a rok opcia, ak by sme to potrebovali,“ myslí si Glváč.

V súvislosti s úlohami, ktoré Slovensku vyplývajú zo systému jednotnej ochrany vzdušného priestoru v rámci NATO, minister uviedol, že máme pripravený aj záložný variant. Podržať by nás vedeli Česi a plnili by aj naše úlohy.

Slovensko začalo oficiálne na najvyššej úrovni rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen po marcovom súhlase vlády. Rokovania sa však na nižšej úrovni viedli už vyše roka. Ozbrojené sily SR majú požiadavku na 1 200 letových hodín ročne. Zo švédskej strany musí prísť návrh, koľkými stíhačkami to budú vedieť zabezpečiť. Minister v marci pripustil, že by mohlo ísť o sedem až osem stíhačiek.

České ministerstvo obrany v polovici minulého roka uzavrelo dodatok k predchádzajúcej zmluve na prenájom stíhačiek Gripen. Ich ročná splátka v rokoch 2015 – 2027 bude 1,3 mld. korún za 14 stíhačiek (12 jednomiestnych, dve dvojmiestne). Armáda ČR môže využiť 2 200 letových hodín ročne.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #ministerstvo obrany #Martin Glváč #gripen