Kde skončilo 700-tisíc eur zo zbierky veriacich?

Niektorých veriacich to poriadne sklamalo. Pred piatimi rokmi medzi sebou vyzbierali viac ako milión eur na pomoc ľuďom po zemetrasení na Haiti. Z tejto sumy sa 700-tisíc eur malo použiť na výstavbu kňažského seminára. Ten dodnes nestojí. Konferencia biskupov, ktorá zbierku organizovala, tvrdí, že peniaze sú stále na účte v tejto stredoamerickej krajine. Viac však povedať nevie.

28.08.2015 13:00
debata (40)

Podľa zdroja blízkeho Slovenskej katolíckej charite, ktorý s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) pred piatimi rokmi spolupracoval na prerozdeľovaní peňazí pre Haiti, sa časti zamestnancov charity nápad poskytnúť 700-tisíc eur na výstavbu seminára nepozdával. Biskupi však na tom trvali.

„Nepáčilo sa nám to, pretože toto sa nedá považovať za humanitárnu pomoc. A len s prižmúrením obidvoch očí môžeme hovoriť o rozvojovej pomoci. V tom čase boli dôležitejšie veci, ktoré bolo treba akútne riešiť. A to bola potravinová pomoc, stany, pitná voda alebo lieky. Druhá vec je, že vzhľadom na korupciu a katastrálny chaos, ktorý na Haiti vládne, sa dalo predpokladať, že postaviť čokoľvek v tejto oblasti by bol hotový zázrak,“ hovorí náš zdroj.

Ako uviedol Nový čas, ktorý na kauzu upozornil, zbierku vyhlásil predseda KBS Stanislav Zvolenský 24. januára 2010 a zrealizoval ju vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku. Už 9. februára vo svojom vyhlásení uviedol, že sa podarilo vyzbierať 1 057 000 eur. Taká veľká suma sa vyzbierala rekordne rýchlo.

„Veľká časť vyzbieraných peňazí išla aj na iné projekty a tých 700-tisíc eur bolo dohodnutých na seminár,“ povedal pre Pravdu hovorca KBS Martin Kramara. Podľa brožúrky Slovenskej katolíckej charity sa z časti peňazí kúpili potraviny, vakcíny proti cholere, zaplatila sa stavba sirotinca. Ale napríklad 35-tisíc eur išlo na kúpu pozemku pre seminár, v ktorom malo bývať 350 študentov teológie.

KBS dnes tvrdí, že peniaze odoslali konferencii biskupov na Haiti. Odvtedy prešlo 5 rokov a budova postavená nie je. Naši biskupi to pripisujú zložitej situácii v krajine. „Daný projekt si za týchto okolností vyžaduje viac času a námahy. V Haiti je problém s vlastníckymi právami pozemkov a kvôli miestnym pomerom sa projekt ešte nedokončil. My sa o vec takisto zaujímame po svojej linke, ale kým nám z Haiti neodpovedia, nechceme teoretizovať,“ reagoval hovorca KBS. Podľa neho majú byť peniaze stále na účte v Haiti, pričom na reakciu a jasnejšie informácie od haitskej konferencie biskupov stále čakajú.

Lekár Vladimír Krčméry poukazuje na to, že v tejto krajine vládne chaos. „Práve to bol dôvod, prečo sme odtiaľ odišli. Na Haiti sme mali pôvodne šesť projektov, dnes tam prevádzkujeme už len malú nemocnicu. Závažný problém je, že tam chýba akýkoľvek súpis majetku,“ vysvetlil Krčméry a spomína, ako krátko po rozložení nemocnice za nimi prišiel miestny muž s tým, že sú na jeho pozemku a chcel celú jednotku zlikvidovať. Humanitárni pracovníci na pomoc museli zavolať vojakov OSN. Po čase odišli do inej oblasti, kde opäť chceli postaviť nemocnicu. Po troch mesiacoch prišla armáda a povedala, že pozemky patria jej, dom zavrela a ľudí z neho vyhodila. Rektor pripomenul, že za nimi ešte aj strieľali. Dodal, že nikde na svete sa nestretol s horším vzťahom k charitatívnym organizáciám.

„Na druhej strane si myslím, že katolícka cirkev tam ako takú štruktúru má. Pokiaľ KBS v dohľadnej dobe nedostane jasné echo z haitskej strany, mala by peniaze zo zbierky dať na akútnu potravinovú pomoc alebo na lieky pre chudobných,“ mieni Krčméry. Podľa neho sa tam situácia po zemetrasení ešte zhoršila. „Za všetko si pýtajú enormne veľké úplatky. Preto si myslím, že nie je veľká pravdepodobnosť úspešnej výstavby seminára,“ uzavrel.

Niektorým darcom sa nepáči, že o peniazoch nič nevedia. Výstavbu seminára podporila aj pani Júlia z Detvy sumou 200 eur. „Aj keď sami nemáme veľa, ľuďom treba pomáhať a pri takýchto katastrofách obzvlášť. Informácia, že peniaze sa prerozdelili takýmto spôsobom, ma vôbec nepotešila. Keď do dnešného dňa útočisko pre haitských farárov nestojí, bolo by na mieste, aby nám vysvetlili, prečo naše peniaze ani po piatich rokoch neboli použité na účel, za ktorým sme ich darovali. A hlavne, kde toľko peňazí skončilo. Je to zahrávanie sa s dôverou veriacich,“ zhodnotila Júlia.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Haiti #kňažský seminár