Lipiansky: Seniori postrážia zlacňovanie potravín

Po znížení DPH na potraviny by Jednota dôchodcov chcela kontrolovať obchodníkov, či vybraté výrobky aj skutočne zlacneli. Jej predseda Ján Lipiansky to plánuje navrhnúť vláde. Pripomenul, že aktívni chcú byť aj v sociálnej či v zdravotníckej oblasti.

29.08.2015 10:00
Ján Lipiansky Foto: ,
Predseda Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky.
debata (9)

Ako si predstavuje kontrolu obchodov?
Najbližšie chceme vyjsť s ponukou vláde, ktorá sa týka jej zámeru znížiť od 1. januára DPH pre vybrané potravinárske komodity. Garantmi procesu sú ministerstvá financií a pôdohospodárstva, my sa však mienime uchádzať o možnosť zúčastniť sa na jeho kontrole. A to cez naše základné organizácie, ktorých členovia najlepšie poznajú situáciu vo svojom okolí. Budeme priebežne zhromažďovať informácie o tom, ako reťazce aj menšie obchody uplatňujú nové pravidlá. A podávať ich ďalej. Verím však, že prechmatov obchodníkov nebude veľa. Konkurencia ich donúti poctivo znížiť ceny.

Na júnovom sneme Jednoty ste si dohodli aj iné priority.
Týkajú sa najmä sociálnej, zdravotníckej a kultúrnej oblasti, ale aj oblasti spravodlivosti. Rád by som v tejto súvislosti pripomenul, že si vážime tri roky spolupráce s touto vládou a rezortmi, ktoré majú pod palcom seniorskú agendu. Chválime si najmä účasť v Rade vlády SR pre práva seniorov, kde si vzájomne vymieňame námety na činnosť. Aj po marcových voľbách by sme privítali kabinet so silným sociálnym programom, aby sme mohli nadviazať na doterajšie výsledky. Je nám jasné, že každá kandidujúca strana bude mať vo volebnom programe sociálnu kapitolu. Uvidíme však, či ju aj po voľbách bude ochotná naplniť.

Čo mienite presadiť v sociálnej sfére?
Budeme ďalej zdôrazňovať, že konečne treba prijať ústavný zákon, ktorý by zabezpečil dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému a viac nepripustil, aby sa v ňom s každou zmenou vládnej garnitúry robili ďalšie a ďalšie zásadné korekcie. Rovnako už dlhšie navrhujeme, aby sa z vianočného príspevku stal riadny trinásty dôchodok. Pevne verím, že táto naša požiadavka sa začne riešiť čo najskôr, hádam v decembri. Minister Ján Richter už priamo povedal, že táto téma mu nie je cudzia. Myslím si, že trinásty dôchodok by síce mal byť diferencovaný, ale nárok naň by mal mať každý, aj ľudia s vyššími penziami. Neriskujme prípadné podania na Ústavný súd, ktoré by prijatie potrebnej legislatívy zastavili z dôvodu diskriminácie niektorých skupín.

Máte ďalšie návrhy, ako zlepšiť finančnú situáciu dôchodcov?
Oceňujeme, že tá sa už zlepšuje. Ak bol koncom roku 2011 priemerný dôchodok 362 eur, dnes je 409 eur. Najnižšie penzie sa zvýšili cez vianočný príspevok, dôchodky sa prepočítali 120-tisíc penzistom pracujúcim na dohody. Prijatý je zákon o minimálnom dôchodku, ale neodpustím si poznámku, že mal byť správne pochopený a malo zaň hlasovať všetkých 150 poslancov. Veď ako je vôbec možné, že pod tento zákon spadajú aj ľudia, ktorí odpracovali 40 – 45 rokov?! Napraviť tieto deformácie minulosti mohla každá doterajšia vláda, ale urobila to až táto. Naopak, trochu nás zamrzelo, že zatiaľ upustila od odstránenia pretrvávajúcich krívd v prípade vdovských a vdoveckých dôchodkov. S týmto stavom nie sme spokojní a ďalej komunikujeme s kompetentnými, aby sa táto otázka čo najrýchlejšie doriešila.

Asi však nemôžete byť spokojní so stavom v sociálnych službách.
Ten je naozaj veľmi zlý. Zostáva rad závažných problémov, ktoré treba okamžite riešiť. Veľa sa o nich už pohovorilo, ale náprava neprichádza. Ako účastníci pracovnej skupiny sociálneho rezortu prezentujeme naše názory, ako veci napraviť. V prvom rade by sa mali vytvoriť podmienky, aby seniori mohli čo najdlhšie zotrvať v domácom prostredí. Opatrovateľská služba je však v právomoci samospráv a starostovia často robia zázraky, aby ju udržali. Preto by zodpovednosť za ňu mal prevziať štát. Až druhou voľbou by mali byť sociálne zariadenia, verejné či neverejné, ktorých kvalitu však treba zvýšiť. Mimoriadne vážny je problém nehradenia zdravotníckych úkonov zdravotnými poisťovňami. Nie je predsa možné, aby si ich odkázaný človek platil sám, hoci celý život odvádzal zdravotné poistné a v starobe mu ho platí štát. To treba zmeniť.

Čo sa týka spolupráce s rezortom spravodlivosti, zlepšuje sa napríklad situácia v boji so „šmejdmi“?
Zlepšuje, ale pomaly. Podvodníci reagujú pružne. Hneď vymyslia, ako obísť nové zákony a organizovať akcie bez toho, aby porušili pravidlá. Naši seniori si už lepšie uvedomujú, že nesmú byť naivní a nechať sa nachytať. Treba však pokračovať v informačnej kampani, v ktorej nám pomáha polícia aj médiá. V prípadoch, ktoré napriek tomu dospejú až k exekúciám, nás najviac mrzí, že seniori, ktorí sa do nich zamotali zväčša s úmyslom byť nápomocní svojim najbližším, im napokon často musia čeliť celkom sami. Znepokojujú nás tiež stále častejšie správy, ako bol nejaký starý človek napadnutý, okradnutý, olúpený, napadnutý, zbitý či dokonca zabitý. Napadnúť seniora síce znamená sprísnenie trestu, ale páchateľa treba najprv chytiť. Najúčinnejšou formou obrany je spoločne sa stretnúť, opísať riziká, naučiť sa reagovať.

Vaše priority v zdravotníckej a kultúrnej oblasti?
Vďaka dotáciám z rezortu kultúry chceme rozvíjať záujmovú činnosť či poskytovať seniorom zľavy na rôzne spoločenské podujatia. V oblasti zdravotníctva budeme pokračovať v osvete, tlačiť seniorov do preventívnych prehliadok, pomáhať im zorientovať sa v liekovej politike. Radi by sme rozšírili ponuku šesťdňových seniorských pobytov v ôsmich kúpeľoch, na ktoré štát poskytuje každému účastníkovi 50 eur. Tohto roku ich bolo 4 300, pousilujeme sa dostať aspoň k piatim tisícom pri zachovaní kvality. Žiaľ, nevieme si poradiť so situáciou okolo stomatológov, pre väčšinu dôchodcov je významnejšie ošetrenie chrupu stále finančne nedostupné.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #seniori #kontroly