Gabčíkovo: V utorok sa uskutoční jazda proti islamizácii, starosta varuje občanov

Starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes vyzval občanov Gabčíkova, aby sa v utorok 1. septembra, keď sa má v obci konať protestná jazda proti islamizácii Slovenska, vyhýbali stretnutiu a aby sa tak nenaskytla možnosť vyvolania konfliktu.

29.08.2015 12:14
debata (59)

Uvádza sa tak na oficiálnej internetovej stránke Gabčíkova. Fenes predpokladá, že stretnutie by bolo „nie priateľské“. V utorok 1. septembra by sa mala konať protestná jazda na autách a motorkách z Trnavy do Gabčíkova. Tento protest organizuje politická strana Mariána Kotlebu Ľudová strana Naše Slovensko. Starosta upozornil, že v médiách sa tiež uvádza, že protest pripravuje aj Hnutie 64 žúp (radikálne nacionalistické a revizionistické politické hnutie v Maďarsku).

„V uplynulých mesiacoch správa o snahe zriadiť utečenecký tábor v Gabčíkove vyvolala značný rozruch. Hoci v obci zatiaľ nebol umiestnený ani jeden migrant, predsa je situácia čoraz viac napätá a to nielen v regióne, ale v celej našej krajine,“ píše Fenes. Takisto však uviedol, že úspešné mieste referendum, ktoré sa konalo začiatkom augusta a v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli utečencov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora, je „jedinečné a príkladné v cele Európe“. Tvrdí, že zatiaľ, čo v demokratickom Nemecku určitá vrstva obyvateľov vyjadruje svoj nesúhlas podpaľačstvom, Gabčíkovo svoju vôľu vyjadrilo disciplinovane.

Vo vyhlásení k protestu starosta obce Fenes za morálnych víťazov označil obyvateľov Gabčíkova. „Nezávisle od toho, aký bude mať naša vôľa, vyjadrená aj prostredníctvom referenda, výsledok, morálnym víťazom sme predsa len my, čo nechceme riskovať násilným verbálnym a fyzickým správaním sa,“ napísal. Myslí si, že obe zoskupenia, ktoré pripravujú protesty, „konajú v snahe dosiahnuť vlastné záujmy a zveľadiť svoje ciele, avšak naša obec, ani naši občania z takýchto aktivít určite osoh mať nebudú“.

„Nedovoľte, aby spoločná vec našej obce vyústila do zbytočného slovensko-maďarského národnostného konfliktu a stala sa tak nehodnovernou. Nepovoľte prípadným provokáciám a nezabúdajte, že Gabčíkovo sa v blízkej minulosti stalo stredobodom pozornosti,“ uviedol starosta. Občanov vyzval, aby zostali „pozorní, triezvi, verní sami sebe a našej dobrej povesti“.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #protest #islamizácia