Peniaze môže požičiavať zatiaľ 11 nebankoviek

Pochybným nebankovkám by mal byť koniec. Od utorka na Slovensku nemôže legálne požičiavať peniaze okolo tristo nebankových spoločností. Národná banka Slovenska totiž udelila licenciu iba 11 firmám.

31.08.2015 07:00
debata (29)

Po dvadsiatich rokoch by sa konečne mali skončiť časy, keď ľudia pre nesplácanie úžerníckych úrokov prichádzali o strechu nad hlavou. Nebankové spoločnosti môžu poskytovať úvery len vtedy, ak získajú od NBS licenciu. Toto opatrenie zaviedla novela zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, ktorá platí od 1. apríla tohto roka.

Nebankové spoločnosti môžu poskytovať úvery len... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
NBS, národná banka slovenska, Nebankové spoločnosti môžu poskytovať úvery len vtedy, ak získajú od NBS licenciu.

Cieľom bolo zvýšiť transparentnosť a kontrolu spotrebiteľských úverov, tiež vyčistenie trhu od firiem, ktoré používajú nekalé praktiky. Minulý piatok Národná banka zverejnila zoznam nebankoviek, ktorým podnikanie odobrila. Počet 11 prekvapil. Pôvodné odhady združení zastupujúcich ľudí v sporoch proti nebankovým spoločnostiam hovorili, že licencie získa okolo 50 nebankoviek.

Povolenie podnikať môže postupne získať od NBS viac firiem, môžu oň požiadať neskôr. Nie všetky nebankové spoločnosti sa správajú na trhu poctivo. Niektoré vždy nájdu spôsob, ako nájsť dieru v zákone a účtovať ľuďom úroky v stovkách percent za rok. Štát doteraz problémy hasil, až keď vznikli. Aktuálne približne 20-tisíc ľudí čelí súdnym sporom o platnosti úžerníckych zmeniek.

Pôžičky s vysokými úrokmi stoja za množstvom smutných príbehov. Jedným z nich je aj prípad invalidnej dôchodkyne z Popradu. Tá po smrti manžela potrebovala peniaze na zaplatenie pohrebu a postavenie malého pomníka. Keďže banky invalidom pár tisíc eur pre nízky príjem nepožičajú, jedinou možnosťou bol úver od nebankovky.

Ktoré firmy dostali licenciu od NBS

Licenciu od Národnej banky Slovenska aktuálne vlastnia tieto spoločnosti: ČSOB Leasing, Consumer Finance Holding, Home Credit Slovakia, Mercedes– Benz Financial Services Slovakia, Provident Financial, Tatra – Leasing, Toyota Financial Services Slovakia, UniCredit Leasing Slovakia, VB Leasing, Volkswagen Finančné služby Slovensko a VÚB Leasing.

Keď mala problém s jeho splácaním, vzala ďalšiu pôžičku od tej istej spoločnosti a zaplatila starý dlh. Na to, aby mohla dlžoby vyrovnať, začala pracovať v Rakúsku ako opatrovateľka. Ani nová práca ju však zo zložitej finančnej situácie nevytiahla.

„Nestalo sa tak pre podpísanie bianko zmenky nebankovej spoločnosti. Tá pre nepravidelné splácanie úveru dokázala za necelé dva roky nechať narásť úver z necelých 5-tisíc eur takmer na 17-tisíc eur. Toto je úžera ako vyšitá, napriek tomu pri jej zastupovaní na súdoch čelíme viacerým problémom,“ povedal Štefan Dutko, predseda Združenia Brániť sa oplatí(BSO).

Zákon už dávnejšie zaviedol úrokový strop pre takéto úvery. Podľa neho môžu nebankové spoločnosti na pôžičke zarobiť legálne maximálne 37 percent za rok v prípade splatnosti úveru v rozmedzí od 6 do 12 mesiacov. Prvý háčik v prípade z Popradu bol v tom, že nebanková spoločnosť požičala pani ako živnostníčke a úver na súde prezentuje ako pôžičku podnikateľke.

Pri týchto typoch úverov zákon neobmedzuje maximálnu výšku úrokov. V praxi sa tak rozmáha poskytovanie peňazí prostredníctvom zmeniek s úrokmi v stovkách percent za rok. Rezort spravodlivosti poukazuje, že rozhodujúce je to, na čo klient peniaze použil. Ak ich neinvestoval do podnikania, nemôže byť úver označený ako podnikateľská pôžička. „Odporúčame poškodeným spotrebiteľom nebáť sa dovolať sa ochrany na súde, pretože zákon v takýchto prípadoch stojí na ich strane,“ pripomenul Pavol Kubík z ministerstva.

Súčasné problémy s vysoko úročenými zmenkami spočívajú v tom, že ak sa zmenka objaví na súde, niektoré súdy postupujú výlučne podľa zmenkového zákona. Ten nehľadí na dôvod ich vzniku, a preto niektoré súdy nezohľadňujú vôbec ochranu spotrebiteľa, ktorá je upravená v iných predpisoch. Koniec rozdielnemu prístupu súdov môže urobiť až výklad Najvyššieho súdu, ktorý nariadi sudcom, aby rešpektovali ochranu spotrebiteľa.

O výklad už požiadal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Okrem toho poslanci vládneho Smeru plánujú v parlamente predložiť zmeny v zákonoch, ktoré zabránia požičiavaniu peňazí cez úžernícke zmenky. Pre niektorých ľudí prichádzajú zmeny neskoro. V roku 2006 prišla o dom v Radošine pre pôžičku od nebankovky Terézia Gašparová.

Tá meškala len s jednou jedinou splátkou a hneď potom nebankovka do domu nasťahovala nových nájomníkov. S nimi sa pôvodní majitelia báli pustiť do hádky a v záujme svojho bezpečia opustili vlastný dom. „V priebehu sekundy boli zo mňa, môjho postihnutého syna a priateľa bezdomovci, ktorým ostali len šaty, čo mali na sebe,“ dodala Gašparová.

Nebankovka pri Gašparovej za požičaných 3,1 tisíca eur žiadala vrátiť 11,2 tisíca eur. Po nezaplatení jednej splátky prišlo k predaniu domu v dražbe. „Žiadne peniaze z predaja domu som nedostala,“ skonštatovala Gašparová. Podobných príbehov sú na Slovensku tisícky.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #úvery #NBS #nebankové spoločnosti