Sieť nákladnú kampaň zatiaľ nevysvetlila

So svojím lídrom sa vyšvihla hore a začala s ním aj postupne klesať. Šéf Siete Radoslav Procházka však v utorok na druhom sneme strany v Prešove záverečný účet podpisovať nebude. Urobí tak až o rok, keď mu uplynie dvojročný mandát predsedu a bude známy aj volebný výsledok strany.

31.08.2015 09:30
Radoslav Procházka, parlament, sieť, predseda, Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (21)

Sieť ešte vlani začiatkom júna pred svojou registráciou na ministerstve vnútra mala v prieskume agentúry Polis vyše 15-percentnú podporu, tá sa v priebehu pár týždňov zvýšila na viac ako 17 percent. Dnes je jej popularita podľa agentúry Focus necelých 12 percent. Radoslav Procházka mal na to vlastné vysvetlenie. Tvrdil, že v prieskumoch prvýkrát nebolo v zátvorke za stranou jeho meno a respondenti prieskumu si Sieť priamo s ním nespojili.

Analytici sa však zhodovali, že za zostupom je kauza predsedu strany, keď kandidoval za prezidenta republiky. Išlo o nahrávku, ktorú si tajne vyhotovil líder Obyčajných ľudí Igor Matovič počas rozhovoru s Procházkom. Vyplynulo z nej, že Procházka chcel počas prezidentskej kampane platiť za časť inzercie v jeho rodinnej firme načierno. On to však poprel.

Tento rok v máji sa objavila na internete celá vyše hodinová nahrávka rozhovoru obidvoch politikov. Procházka na nej odhadoval, že v prezidentskej kampani minie 500-tisíc eur. Neskôr vysvetlil, že išlo len o hrubý odhad a že mu nakoniec došli peniaze. Celkové výdavky zhrnul do sumy približne 250-tisíc eur. Matovič však namietal, že náklady na kampaň boli dramaticky vyššie po tom, čo zmapoval celú plošnú inzerciu Procházku.

Po podozreniach o financovania prezidentskej kampane sa objavili tiež otázky okolo financovania Procházkovej Siete. Vlani 1. septembra na ustanovujúcom sneme Sieť oznámila, že si vzala úver z českej Fio banky vo výške 800-tisíc eur. Zmluvu o úvere podpísal Procházka. Minulý mesiac podpísaním dodatku k už existujúcej zmluve si strana požičala ďalší 1 milión eur.

Za úver ručí predseda Procházka vlastnými pozemkami, ktoré má v okresoch Liptovský Mikuláš a Komárno. Ide o necelých 20-tisíc štvorcových metrov lúk, pasienkov, záhrad a ornej pôdy. Podľa realitných inzerátov je ich hodnota len približne 100-tisíc eur, ale úver strany je takmer 2¤milióny eur.

Do svojej popularity Sieť investovala už státisíce eur. Len v tomto roku za máj, jún a júl mala okolo 1 800 bilbordov. Nepovedala však, koľko presne nákladná kampaň doteraz stála. Tvrdí, že tak urobí v štruktúre a čase, ako jej určuje zákon.

Šéf Obyčajných ľudí Matovič minulý mesiac hovoril, že podľa odborných odhadov Sieť minula za posledný rok spolu s prezidentskou kampaňou Procházku 2 milióny eur. Sieti ponúkol na kampaň bezúročnú pôžičku 3¤milióny eur pod podmienkou, že zverení všetky faktúry a objednávky. Sieť ponuku odmietla.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Radoslav Procházka #Sieť