Na dovolenke v Turecku sa utopil sudca Najvyššieho súdu Milan Karabin

Sudca Najvyššieho súdu a jeho bývalý predseda v rokoch 1996 až 1997 a 2003 až 2008 Milan Karabin zomrel vo veku 66 rokov na dovolenke v Turecku. Dostal infarkt počas plávania v mori a utopil sa.

01.09.2015 08:33 , aktualizované: 12:46
Milan Karabín Foto:
Milan Karabin zomrel vo veku 66 rokov.
debata

Informuje o tom portál tvnoviny.sk. Karabin pracoval v senáte s Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. Od utorka je v tomto senáte po zmene rozvrhu práce na súde aj Štefan Harabin.

“Ak by bolo takých sudcov viac ako tento, tak by slovenská justícia bola dávno v kolapse a na kolenách. Že nie je, to je iba zásluhou toho, že takých sudcov nemá. Väčšina je svedomitých a čestných, ” povedal v minulosti Karabin o Harabinovi. S Harabinom mal Karabin spory, Harabin naňho podal aj podnet na disciplinárne stíhanie.

Karabin by sa dožil 21. septembra 66 rokov. Ku koncu roku plánoval odísť do dôchodku.

Kiska: Milan Karabin bol vzorom čestného sudcu

Prezident Andrej Kiska vyjadruje úprimnú sústrasť najbližším náhle zosnulého sudcu Najvyššieho súdu Milana Karabina. „Milan Karabin bol vzorom čestného sudcu, predstaviteľom slušného, poctivého súdnictva, o ktoré sa na Slovensku tak veľmi snažíme,“ povedal prezident na záver svojho príhovoru k Dňu Ústavy SR.

Sudcovia: Karabin sa snažil o čistotu súdnictva

Zosnulý sudca Najvyššieho súdu Milan Karabin bol človek, ktorého príklad je hodný nasledovania. V smútočnom vyhlásení k náhlemu úmrtiu Karabína to uvádzajú sudcovia zo združenia Za otvorenú justíciu. „Vo verejnosti bol známy najmä ako bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a dlhoročný odborník na trestné právo. Pre nás bol najmä blízky, priamy a čestný človek. Bol zakladateľom združenia Sudcovia ‚Za otvorenú justíciu‘ a celý život zasvätil súdnictvu,“ pripomína sa v smútočnom vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková.

O čistotu a dôveryhodnosť súdnictva sa Milan Karabín podľa ZOJ snažil ako sudca svojou prácou, aj ako vysoký súdny funkcionár presadzovaním etických princípov. „Otvorene kritizoval pomery v súdnictve aj v čase, keď to ohrozovalo jeho sudcovskú kariéru. Spolu sme prežívali chvíle, ktoré bytostne pociťoval ako nespravodlivé prenasledovanie reformných sudcov a ktoré nás spojili do snahy o zmenu slovenskej justície,“ pripomína ZOJ. Podľa združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ v osobe Milana Karabína „od nás odišiel človek, ktorý na tomto svete zanechal stopy hodné nasledovania“, za čo mu úprimne ďakujú a skláňajú sa s úctou pred jeho pamiatkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #úmrtie #Najvyšší súd #Milan Karabin