Analytik: Problémom pri utečencoch je organizovaný zločin

Pokiaľ sa nerozbije systém prepravy, problém s utečencami tu zostane. V rozhovore pre Pravdu to povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

02.09.2015 12:30
debata (10)

Prečo sa Európa po vypuknutí migračnej krízy už mesiace nevie dohodnúť na účinných spoločných riešeniach?
Samozrejme, že téma utečencov nie je nová vec. Nikto sa však na ňu nepripravoval ako na krízovú agendu. EÚ má štáty, ktoré majú odlišné historické a kultúrne korene a tradície. My máme postkomunistickú mentalitu a skúsenosť, na Západe ju nemajú. Nikdy nebolo prioritou nájsť nejaký modus operandi dostatočne včas.

Všetkých táto téma zastihla nepripravených, a aj preto sú dnes také rozpory. Na jednej strane je Západ stále ako-tak naklonený prijímať utečencov, objavujú sa však aj reakcie vo Veľkej Británii, v Taliansku, vo Francúzsku, ktoré hovoria – zastavme to, lebo je ohrozený sociálny systém.

Potom sa ozve nervózna rakúska ministerka vnútra, ktorá povie na našu adresu, držte hubu a krok, lebo nedostanete európske peniaze. To je boľševické vydieranie. Čiže problém sa dostal do fázy, keď bude oveľa ťažšie nájsť nejaký plán. Už je podľa mňa neskoro.

Aj keď sú povinné kvóty minulosťou, je reálne, že sa vrátia v podobe tlaku na členské krajiny únie, aby prejavili väčšiu solidaritu so štátmi, ktoré sú najviac zaťažené migrantmi?
Vývoj ide tak rýchlo dopredu, že na túto debatu už nezostane priestor. Doteraz nikto jasne nesformuloval problém. Ten spočíva v organizovanom zločine, nie v utečencoch. Utečenci sú len tovar organizovaného zločinu. Pred rokmi analytik Ivo Samson spomínal, že v Afrike je 200 miliónov potenciálnych utečencov. Len sa čakalo, kto tých ľudí prepraví. A zrazu tu systém prepravy je. Pokiaľ sa nerozbije systém prepravy, problém s utečencami zostane. Debaty o kvótach sú len vedľajšou témou.

Odpor proti povinným kvótam vyvoláva slovné prestrelky politikov v únii, rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová hovorila o okresaní finančnej pomoci štátom únie, ktoré sa nechcú podieľať na spravodlivom prerozdelení utečencov. Aký dosah to môže mať na EÚ a jej fungovanie?
Samozrejme, zlý. Povinné prerozdeľovanie utečencov nie je systémové riešenie, je to len prenášanie zodpovednosti na iných a prispôsobovanie sa vlne utečencov a nie spôsob, ako ju zastaviť.

Maďarsko pustilo niekoľko vlakov s utečencami smerom do Rakúska a Nemecka. Čo to znamená?
Kým Európa nemá vlastnú federálnu vládu, ktorá by povedala, ako s problémom zatočiť, tak nezhody budú rásť. Samozrejme, že to bude mať vplyv na fungovanie EÚ. Animozity v jednotlivých krajinách budú rásť, pretože verejnosť sleduje, ako sa politici hádajú. Slovenskému premiérovi sa vyčíta odmietavý postoj k utečencom a že radšej prijme Ukrajincov. Pochopiteľne, že ich prijme, ak to budú potrebovať.

Jednak je na Ukrajine slovenská menšina, je to aj kultúrne a jazykovo kompatibilná krajina. Problém utečencov bude navyše rozvracať vnútornú politiku najmä v postkomunis­tických krajinách oveľa rýchlejšie ako v západných, ktoré majú väčšiu skúsenosť s inými národnosťami. Náchylnosť k politikom, ktorí majú rýchle, radikálne a hlúpe riešenia bude rásť a podpora liberálnych politikov klesať.

Politici hovoria, že treba oddeliť ekonomických migrantov od ľudí, ktorí sú ohrození na živote a zdraví. Ako sa to dá rozlíšiť?
Samozrejme, že sa to nedá. Je to len hľadanie náhradného riešenia. Toto nie je situácia zo 60. či 70. rokov, keď sa utekalo z východného bloku na Západ. Nie je ako rozlíšiť, kto je ekonomický migrant. Utečenci zo Sýrie v drvivej väčšine idú najskôr do Turecka a odtiaľ migrujú do západnej Európy. Prečo nezostanú v Turecku, keď je to pre nich kultúrne blízka krajina a je na ekonomickom vzostupe? Ak prichádzajú z Turecka, nemajú prečo dostať štatút politického utečenca.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #organizovaný zločin