Vodička dodávky s migrantmi zostáva vo väzbe

Žena z Maďarska, ktorá šoférovala vozidlo s migrantmi, v stredu putovala do vyšetrovacej väzby. Obvinená je zo zločinu prevádzačstva. Dodávku, v ktorej sa tlačilo 29 ľudí, z toho 10 detí, zadržala polícia v nedeľu ráno v Krasňanoch pri Žiline.

02.09.2015 20:00
prevádzačka Foto: ,
Žena, ktorá šoférovala auto s migrantami, bola zadržaná v nedeľu pri Krasňanoch. Na súd, ktorý rozhodoval, či bude stíhaná väzobne, ju priviedli policajti.
debata (19)

37-ročná Terez K. z maďarského Szegedu nevie po slovensky. V súdnej sieni jej prekladala tlmočníčka. Pred súd ju priviedli policajti, keď zbadala novinárov, tvár si zakrývala rukami. Počas pojednávania požiadala o pridelenie právnika.

Žilinský okresný súd včera rozhodoval o tom, či žena bude počas vyšetrovania stíhaná vo väzbe alebo na slobode. „Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora a rozhodla o väzobnom stíhaní obvinenej občianky Maďarskej republiky, pretože konštatovala dôvodnú obavu z toho, že obvinená môže ujsť alebo sa skrývať, aj obavu z toho, že môže v trestnej činnosti pokračovať,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Matúš Harkabus. Prokurátor zároveň potvrdil, že obvinená je za podobný skutok, trestný čin prevádzačstva stíhaná aj v Maďarsku, ktorého sa tam mala dopustiť pred dvoma týždňami.

Terez K. vyšetrovateľom aj pred súdom tvrdila, že k skutku mala byť donútená. „Z titulu toho, že ak nevykoná tú cestu, doplatia na to jej deti,“ priblížil advokát Vladimír Žiak. Počas cesty vraj ani nevedela, kde sa nachádza. „Mala nastavenú navigáciu a naraz jej to začalo ukazovať stop. A tam, kde zastala, potom bola zadržaná,“ dodal Žiak.

V dodávke s poľským evidenčným číslom, ktorú policajti zachytili v Krasňanoch pri Žiline, bolo 29 migrantov zo Sýrie bez cestovných dokladov. Mali namierené do Nemecka. „Tvrdili, že za prevoz zaplatili,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Utečenci strávili noc na oddelení cudzineckej polície v Kysuckom Novom Meste, odkiaľ ich v pondelok previezli do pobytového tábora v Opatovskej Novej Vsi. Nik z nich nepožiadal o azyl na Slovensku a budú vrátení do Maďarska.

Žene hrozí 7– až 12-ročné väzenie, stíhaná je na Slovensku. „Trestné stíhanie je na začiatku a prípadné podmienky na jeho odovzdanie do Maďarskej republiky budú skúmané v priebehu trestného konania,“ povedal Harkabus. Je pravdepodobné, že žena zostane u nás až do vydania rozsudku, pričom trest si môže odpykať už v Maďarsku.

Od 28. augusta zadržali policajti na Slovensku sedem prevádzačov. „Niektorí už boli vzatí do väzby, o ďalších ešte súd nerozhodol,“ spresnil Martin Wändl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #obvinenie #utečenci #dodávka #prevádzačka