Klimentov senát má po nečakanom úmrtí Karabína problém

Náhla smrť sudcu Najvyššieho súdu Milana Karabína zasiahla aj do práce senátu, v ktorom pôsobil. Odvčera sa totiž jeho členom stal Štefan Harabin, ktorého predseda senátu pôvodne nechcel pripustiť k rozhodovaniu. Teraz, keď jeden sudca chýba, už bude musieť. Neplánuje to však urobiť nadlho a mieni požiadať predsedníčku súdu o zmenu rozdelenia trestnoprávnych senátov. Tá ju zatiaľ odmieta.

03.09.2015 12:00
debata (6)

Juraj Kliment sa už pred časom vyjadril, že nesúhlasí s rozhodnutím predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej, ktorá do jeho senátu dosadila Harabina. Tvrdí, že zmena nebola s dotknutými sudcami prerokovaná zákonným spôsobom. „My na svojom stanovisku zotrvávame. Prácu v senáte však budeme musieť dočasne prispôsobiť situácii, ktorá nastala po náhlom úmrtí člena senátu, sudcu Milana Karabína, keďže senát koná a rozhoduje v trojčlennom a nie vo dvojčlennom zložení,“ reagoval pre Pravdu Kliment. V senáte tak okrem neho a Harabina bude ešte doterajší člen Peter Szabo.

Milan Karabín bol dvakrát predsedom Najvyššieho... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Milan Karabín Milan Karabín bol dvakrát predsedom Najvyššieho súdu.

Zmenu rozvrhu práce chce Kliment iniciovať aj preto, aby v senáte nedochádzalo k nedorozumeniam. Podľa neho predsedníčka Najvyššieho súdu mala u Štefana Harabina už dávno vyvodiť disciplinárnu zodpovednosť a podať návrh na pozastavenie výkonu funkcie sudcu a neprenášať zodpovednosť za vzniknutú situáciu na sudcov. Tí na nej nemajú a ani v minulosti nemali žiaden podiel. Kliment pred pár dňami poslal médiám stanovisko, v ktorom vyhlásil, že fungovanie s Harabinom v jednom senáte môže viesť až k fyzickým konfliktom. Podľa neho „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu a sudcom Harabinom bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

Predsedníčka Najvyššieho súdu ďalšie zmeny v senátoch zatiaľ neplánuje. „O zmenách v rozvrhu práce zatiaľ neuvažujem. Rozvrh práce je akt riadenia predsedu súdu, ktorým sa riadi organizácia práce súdu pri zabezpečovaní výkonu súdnictva na príslušný kalendárny rok,“ uviedla Švecová pre Pravdu.

Podľa nej sudcovia k nemu môžu zaujať stanovisko, rozvrh práce a tiež aj jeho zmena však musia byť prerokované v Sudcovskej rade. A to sa už v auguste stalo.

Nielen Kliment, ale aj Karabín patril medzi odporcov Harabina. Ten ich oboch dal v minulosti disciplinárne stíhať.

Ešte pred niekoľkými týždňami Klimentov senát, v ktorom sedel aj Karabín, spochybnil rozporuplné rozhodnutia senátu Štefana Harabina v kauzách policajtov obvinených z korupcie či sprísnil podmienečné tresty na väzenie pre bývalého poradcu premiérky Ivety Radičovej Martina Novotného a bývalého veľvyslanca v Keni Igora Lišku za korupciu v kauze dostavby biatlonového areálu v Osrblí.

Príbeh nekompromisného sudcu Milana Karabína cez víkend nečakane ukončila smrť na dovolenke v Turecku. Počas plávania v mori dostal infarkt, následkom čoho sa utopil. V decembri by sa dožil 66 rokov. Súdna rada ho v marci navrhla prezidentovi pre vek odvolať z funkcie. On sám však tvrdil, že sa cíti zdravý a chce zostať naďalej pracovať.

Milan Karabín dvakrát viedol Najvyšší súd. Prvýkrát od februára 1996. Po roku však pre zdravotné problémy požiadal o uvoľnenie z funkcie. Skutočným dôvodom však bolo, že sa odmietol podriadiť politickým tlakom a radšej sa funkcie vzdal. Potom sa na čelo súdu dostal v roku 2003 a po roku 2008 ho na stoličke šéfa vystriedal Štefan Harabin.

Nad nečakaným úmrtím vyjadrili sústrasť jeho najbližším jeho kolegovia. Daniela Švecová uviedla, že odchodom Milana Karabína stráca Najvyšší súd a tiež celá slovenská justícia vynikajúceho a skúseného odborníka, čestného a dobrého človeka.

Kliment na neho spomína ako na slušného a čestného sudcu, ktorý za každých okolností presadzoval myšlienky spravodlivosti pre všetkých rovnako. „Svetlé stránky rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu budú navždy spojené s jeho menom,“ vyhlásil Kliment. Združenie sudcov Slovenska pripomenulo, že Karabín „otvorene kritizoval pomery v súdnictve aj v čase, keď to ohrozovalo jeho sudcovskú kariéru“.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Najvyšší súd #Senát