Mali už byť v Gabčíkove. Termín príchodu migrantov Slovensko nepozná

Príchod utečencov do tábora v Gabčíkove závisí od rakúskej strany. Slovenské ministerstvo vnútra termín ich príchodu zatiaľ nevie. Dátum ich príchodu nevedel konkretizovať ani riaditeľ Migračného úradu SR Bernard Priecel.

03.09.2015 13:14
migranti, utečenci Foto: ,
Slovensko sa zaviazalo, že dočasne prijme 500 utečencov, ktorí požiadali v Rakúsku o azyl. Tamojšie zariadenia sú preplnené.
debata (7)

Predchádzajúce správy hovorili, že Slovensko prijme prvých utečencov do konca augusta.

V utorok 1. septembra bol proti umiestneniu utečencov protest, začal sa v Trnave, odtiaľ mali jeho účastníci namierené do Gabčíkova, kam sa však nedostali. Polícia im zabránila vstúpiť do obce pre iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované na rovnakom mieste. Išlo o cvičenie miestnych záchranárov, uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Akciu prišli podporiť slovenskí, ale i maďarskí extrémisti zo strany Jobbik. Slovenská časť extrémistov prišla podľa vlastných slov preto, aby vyjadrila svoj nesúhlas s tým, ako koná vláda, ale aj s tým, aby migrantov umiestnili do Gabčíkova. Prvou zastávkou bola v utorok Trnava, kde protestujúci demonštrovali proti "diktátu Európskej únie“, v centre mesta bolo asi dvesto členov a priaznivcov Ľudovej strany Naše Slovensko. Zaobísť sa však museli bez lídra strany Mariana Kotlebu, ktorého v tom čase predvolali na podanie vysvetlenia na políciu.

Obyvatelia Gabčíkova utečencov nechcú

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom je miestne referendum z nedele 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V Gabčíkove je 4 452 oprávnených voličov.

Šéf rezortu vnútra podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Gabčíkovo #utečenci