Hlina obvinil štát zo spolupráce s nebankovkou

Poslanec NR SR Alojz Hlina (klub KDH), voči ktorému polícia vzniesla obvinenie za dva, podľa jeho slov absurdné trestné činy, obvinil štát zo spolupráce s nebankovou spoločnosťou Pohotovosť.

04.09.2015 08:44 , aktualizované: 17:32
Alojz Hlina Foto: ,
Poslanec Alojz Hlina.
debata (142)

Ako ďalej povedal na brífingu v Bratislave, „dovolím si tvrdiť, že vo štvrtok prebehlo niekoľko telefonátov medzi zástupcami firmy Pohotovosť, políciou a politickými predstaviteľmi. Volalo sa na vysokých poschodiach“. Polícia vo štvrtok podľa neho kula pikle s nebankovkou. „Došlo ku koordinácii medzi políciou a zástupcami firmy o tom, ako majú konať,“ upozornil s tým, že rozmýšľali, čo na neho môžu v danej chvíli našiť. Dodal, že jeho obvinenie je najabsurdnejšou skutočnosťou. „Ľudia, ktorí vlezú do tejto nebankovky, si zničia život a posväcuje to štát. Táto spoločnosť má vysoké krytie, poslanci za Smer sú veľmi hlboko zainteresovaní v celej nebankovke. Bojím sa povedať, že to ide ešte o poschodie vyššie, kto nad tým drží ochrannú ruku,“ povedal poslanec. V iných krajinách by ľudia, ktorí stoja za Pohotovosťou, boli dávno v base, pokračoval Hlina a doplnil, že u nás sú to ctihodní občania a tvária sa ako samaritáni.

Poslanec povedal, že polícia ho obvinila z neoprávneného zásahu do práva domu, bytu alebo nebytového priestoru v súbehu s porušovaním osobnej slobody. „Toto je príbeh o flagrantnom porušovaní práv a obrovskej arogancii,“ poznamenal. Téme úžerníkov sa poslanec venuje viac ako tri roky, nespomenul si na nich teraz. Dôvodom je podľa neho termín 31. august, keď mali mať nebankové spoločnosti licenciu. Alojz Hlina ďalej v súvislosti s jeho zatknutím uviedol, že polícia takto vytvára sociologický apel na verejnosť, že na úžerníkov sa nesiaha. Ide podľa neho o signál, že „niektorých ľudí sa nedotýkajte, pretože pozrite, čo sa môže stať“.

Hlina na brífingu upozornil na fakt, že 2. septembra podal na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu páchania úžery a nedovoleného podnikania. Polícia tak o skutočnostiach, na ktoré upozorňoval, podľa jeho slov vedela. O deň neskôr nemal žiadnu informáciu o tom, že by polícia nejako v tejto veci konala, a tak prišiel pred pobočku nebankovky postaviť múr. „V normálnej krajine by 2. septembra komisionálne uzavreli všetky pobočky. No u nás sa dohodli na tom, čo na mňa našijú, ak prídem múr postaviť. Múdre hlavy sa scukli a právnici povedali, čo by to mohlo byť,“ povedal poslanec.

Upozornil tiež na to, že zamestnankyňa pobočky firmy by mala zvážiť, či nezmení svoju výpoveď. „Po príchode pred nebankovku v Bratislave o 12:00 zamestnankyňa vyšla, povedala, že porušujeme jej ústavné práva, zrejme bola nabrífovaná. O 12:30 zavolala políciu, no tá ju po príchode nezachraňovala, nikto sa na ňu nepýtal. Kým zavolala na políciu, sedela v zadnej časti prevádzky, nebúchala na sklo, nekričala. Nespravila tak ani po príchode polície. Toto by malo každému súdnemu človeku stačiť,“ vysvetlil Alojz Hlina. Zamestnankyňa by mala podľa jeho slov vziať na vedomie, že existuje paragraf krivého obvinenia a paragraf krivého svedectva. „Nech veľmi dobre zváži, či zotrvá na svojej pôvodnej výpovedi,“ vyzval ju. Poslanec tiež kritizoval postup polície počas jeho zatýkania, ako aj pobytu na policajnom oddelení, skonzultuje to s právnikmi. „Toto je komplot a ja sa ubránim. Len mi je ľúto ľudí, keď sa na nich táto mašinéria spustí,“ dodal na záver.

Polícia obvinenie odmieta

Ako informovala kancelária prezidenta Policajného zboru, prezident zboru Tibor Gašpar považuje Hlinovo obvinenie štátu za nepravdivé a nedôstojné ohováranie. „Je podstatné zdôrazniť, že právo politika na politický názor nemôže byť nadraďované alebo presadzované porušením práva na osobnú slobodu inej osoby. Aj poškodená pracovníčka je občianka tejto krajiny a má svoje ľudské práva a slobody, a môže sa domáhať ich dodržiavania prostredníctvom polície,“ uviedol Gašpar.

Hlina podľa informácií z kancelárie Prezidenta PZ spáchal trestný čin, obmedzil základné ľudské právo a slobodu, konkrétne osobnú slobodu ženy, ktorú zamuroval v prevádzke a neumožnil jej odchod napriek tomu, že ho o to žiadala. „Zároveň je potrebné doplniť, že polícia preveruje činnosť nebankových subjektov, a to koordinovane na celom území Slovenska, aj na základe oznámenia pána poslanca,“ píše sa v stanovisku policajného prezídia.

Polícia vo štvrtok 3. septembra zatkla poslanca Alojza Hlinu (klub KDH), pretože v Bratislave staval múr pred nebankovou spoločnosťou poskytujúcou pôžičky. Múr pred filiálkou spoločnosti Pohotovosť začal podľa vlastných slov budovať, pretože firma požičiava peniaze bez licencie od Národnej banky Slovenska (NBS).

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina