Testy neodpovedali, ako sa nátierka mohla nakaziť

Ako sa mohla nakaziť cícerová nátierka, ktorá mala ohroziť zdravie 43-ročného muža? Odpoveď ani po mesiaci od vypuknutia kauzy nie je jasná. Viac svetla nepriniesli ani laboratórne testy. Pacient leží v banskobystrickej nemocnici. Jeho stav sa podľa hovorkyne nemocnice Ruženy Maťašeje zlepšil. Viac ako dva týždne však bol v kóme a bojoval o život. Tento týždeň sa prebral.

04.09.2015 15:00
štátna veterinárna a potravinová správa, Foto: ,
Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá vzala vzorky u výrobcu a z misijného domu v Banskej Bystrici, ich poslal na testovanie do laboratória v Česku. To botulínový jed nenašlo.
debata

V ohrození života mal byť po tom, čo zjedol cícerovú nátierku. Lekári mu diagnostikovali botulizmus – otravu jedlom, ktorú spôsobuje botulínová baktéria, takzvaný klobásový jed. Banskobystrickí hygienici skutočne potvrdili túto baktériu v troch obaloch nátierok, ktoré mal pacient doma. Jednu z nich pred vypuknutím zdravotných problémov zjedol.

Štátna veterinárna a potravinová správa zase vzala vzorky u výrobcu a z misijného domu v Banskej Bystrici, odkiaľ si muž nátierky priniesol domov. Poslala ich na testovanie do laboratória v Česku. To tento týždeň potvrdilo, že botulínový jed nenašlo. „Vzorky cícerovej nátierky a koložvárskej kapusty odobraté u výrobcu Alfa Bio a v misijnom dome vylúčili prítomnosť botulínového toxínu,“ uviedla hovorkyňa správy Paulína Komarová. Analýzy vykonalo akreditované laboratórium Zdravotného ústavu v Ostrave. Obaly po nátierke, ktoré majú k dispozícii hygienici, v Česku neoverovali.

Ako je možné, že tri nátierky boli podľa testov hygienikov infikované a zvyšok tej istej šarže nie? Odborník, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, pripomína, že o tom možno zatiaľ iba špekulovať. Prenos baktérie sa podľa neho môže uskutočniť pri výrobe, skladovaní, ale aj pri príprave stravy, pretože sa nachádza všade okolo nás, v pôde, bahne a všetko, čo rastie na zemi, môže byť ňou kontaminované. „Takto môže byť kontaminovaná aj sója alebo cícer. Všetky vysokobielkovinové výrobky sú takým prostredím, kde môže tento mikrób prežiť. Botulínová baktéria je odolná proti teplu, výrobný proces ju nemusí zničiť,“ poukázal s tým, že v malom množstve môže prežiť.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý na prípad upozornil, odpovedal, že hygienici v analýzach naďalej pokračujú. „Kým nebudú hotové výsledky laboratórnych skúšok, nebudeme sa k prípadu vyjadrovať,“ napísal úrad v stanovisku. Podľa zistení denníka Pravda hygienici poslali tiež do českého laboratória nielen obaly z nátierky, ale aj obsah žalúdka postihnutého muža. Závery by mali byť známe na budúci týždeň. Výrobky, ktoré zjedol aj pacient, dodáva do misijného domu v Banskej Bystrici výrobca Alfa Bio. Podľa Zuzany Krištof Ozanovej z PR¤agentúry Seesame, ktorá sprostredkováva vyjadrenie spoločnosti, poskytujú tovar viacerým charitatívnym organizáciám. „Pri preberaní výrobkov sa organizácie zaväzujú dodržiavať chladiaci reťazec pri transporte aj ďalšom uchovávaní výrobkov,“ vysvetlila Ozanová. O tom, že tieto potraviny v misijnom hnutí boli bezpečné, svedčia podľa nej aj výsledky testov vykonaných na ostávajúcich baleniach cícerovej nátierky.

Stav muža sa podľa hovorkyne banskobystrickej nemocnice Maťašeje zlepšil. „Je pri vedomí, mimo ohrozenia života,“ povedala. Nespresnila však, či ho už mohli odpojiť od umelej ventilácie a môže dýchať sám. Baktéria totiž napáda nervový systém a pacient zomiera na zastavenie dýchania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kóma #nátierka #cícerová nátierka #pokazená nátierka #botulizmus