Prví utečenci prídu do Gabčíkova už v sobotu

Tábor pre utečencov v Gabčíkove sa postupne zaplní. Prvých migrantov z Rakúska by v ňom mali privítať v sobotu.

04.09.2015 13:15 , aktualizované: 20:00
Gabčíkovo, utečenci, STU Foto: ,
Budova STU v Gabčíkove, kde by mali byť ubytovaní migranti.
debata (37)

Podľa informácií denníka Pravda do tábora príde prvých 20 utečencov z plánovaných 500. Ďalší budú nasledovať. Slovensko si prvých utečencov z Rakúska malo prevziať už v júli. Rezort vnútra vylúčil, že odklad zapríčinilo, že vláda hľadala po odmietavom referende v Gabčíkove pre migrantov z rakúskeho Traiskirchenu náhradné priestory. Zdržanie mali spôsobiť administratívne dôvody z rakúskej strany, ktorá pre utečencov zabezpečuje starostlivosť.

„Slovensko je v zmysle memoranda pripravené prijať týchto utečencov. Z našej strany sú splnené všetky podmienky na príjem. Žiadateľom o rakúsky azyl, ktorí budú dočasne ubytovaní v zariadení v Gabčíkove, poskytneme ubytovanie a stravu,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Michaela Paulenová.

Dočasné ubytovanie pre utečencov z Rakúska ponúkol našim susedom šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák. Podľa uzavretej dohody by Slovensko malo prijať maximálne 500 migrantov, aby pomohlo odbremeniť preplnené rakúske tábory. Prvých 50 sa do pripravených priestorov v Gabčíkove malo presunúť už v júli, 200 v auguste a zvyšných 250 v septembri.

Ide o ľudí, ktorí v Rakúsku požiadali o azyl. Na Slovensku by mali zostať, kým sa ich konanie neuzavrie. Potom sa vrátia do Rakúska. Dohoda, ktorú za rakúsku stranu podpísala spolková ministerka vnútra Johanna Mikl–Leitnerová, sa uzavrela predbežne na dva roky s možnosťou ďalšieho predĺženia. Rakúska strana veľmi ocenila, že Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá im ponúkla pomoc v ťažkej situácii.

Slovensko sa neoficiálne tiež pripravuje, že bude musieť prijať viac ako tisíc utečencov, ako sa hovorilo pred dvoma mesiacmi. Teraz sa spomína až tritisíc migrantov. Ministerstvo vnútra je preto pripravené obnoviť viacero nefunkčných utečeneckých záchytných táborov. Takým je tábor v Adamove či v Rohovciach. V Malackách podľa informácií Pravdy postavili stany. Ofi ciálne to rezort vydáva za cvičenie. Stany v Malackách rozložil rezort na mieste, kde boli kedysi kasárne. Ak by situácia v Maďarsku skolabovala, mohli by do Malaciek priviezť utečencov, zaregistrovať ich a porozdeľovať do jednotlivých táborov. Fungujúce záchytné tábory na Slovensku sú naplnené na 90 percent, prázdne sú však viaceré azylové tábory. V Rohovciach je v súčasnosti asi 30 utečencov, kapacita je 140 miest. Adamov zatiaľ nefunguje.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci