Po jesennom ochladení sa vrátia letné teploty

Jeseň razantne upozorňuje, že nastáva jej čas. Na niektorých miestach poklesli teploty vzduchu oproti minulému týždňu až o dvadsať stupňov. Nie je to však nič definitívne, letné teploty by sa ešte mali vrátiť.

05.09.2015 06:00
počasie, jeseň Foto: ,
Ľudia sa v týchto dňoch ťažko rozhodujú, či ešte zostať v letnom oblečení, alebo už vytiahnuť jesenné.
debata

Víkend a začiatok budúceho týždňa by mal byť chladnejší, ešte aj v utorok a stredu sa teplota vzduchu bude pohybovať väčšinou pod 20 stupňami Celzia, nad túto hranicu sa možno dostane len v tých najteplejších oblastiach Slovenska. V druhej polovici týždňa by sa zase malo otepliť. „Dokonca by sa mali opäť objaviť aj letné dni, keď teplota vzduchu dosiahne 25 stupňov Celzia a viac. Nebudú to však už také vysoké teploty, aké boli na konci augusta a začiatku septembra. Ale očakávať teraz vysoké horúčavy je iluzórne, pretože z hľadiska meteorológie a klimatológie je september už jesenný mesiac,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Súčasná poveternostná situácia dáva šancu na zrážky. Mohli by to byť aj dlhodobejšie dažde, vo vyšších horských polohách by už malo aj snežiť. A tam, kde naprší, by mohli začať rásť huby. Podľa mykologičky Ivony Kautmanovej hubárska sezóna zatiaľ vypukla len v okolí Trenčína. „Aj vo štvrtok mi kolegyňa volala, že pri Trenčíne našli asi sto dubákov. Zrážky tomu pomôžu, na budúci týždeň sa to možno pohne. Ochladenie huby určite nezabrzdí, ak je voda,“ dodala mykologička.

Obrovským suchom trpí východ Slovenska. Faško pripomína, že tak málo ako tento rok tam v auguste nepršalo od konca 19. storočia. Napríklad v Michalovciach bol mesačný úhrn zrážok len 0,3 milimetra, čo je najmenej zrážok pre august minimálne od roku 1881. Podobná situácia bola aj v Trebišove (1,5 milimetra), v Medzilaborciach (1,8 milimetra), v Stropkove (5,9 milimetra). Pritom mesačný normál zrážok v auguste je pre Michalovce 63 milimetrov, Medzilaborce 89 milimetrov, Stropkov 83 mm.

Tohtoročné leto sa zapísalo ako najteplejšie v histórii. Vyplýva to z analýzy údajov väčšiny meteorologických staníc. Najvyššie hodnoty priemernej teploty v lete 2015 dosiahli takmer 23 stupňov Celzia a na stanici v Žihárci (okr. Šaľa) to bolo ešte o niečo viac (23,6 °C). Najvyššia tohtoročná teplota bola nameraná 12. augusta v Topoľčanoch, kde bolo 39 stupňov Celzia. Najvyššiu teplotu v celej histórii meteorologických meraní u nás zaznamenali 20. júla 2007, keď bolo v Hurbanove 40,3 stupňa Celzia.

Príznačným pre tohtoročné leto bol extrémne vysoký počet dní, keď maximálna denná teplota dosiahla 35 stupňov Celzia a viac. V Bratislave na Kolibe bolo v období od 1. júna do 31. augusta celkovo 25 takzvaných supertropických dní. Do tohtoročného leta tam bolo takýchto dní najviac 20, a to v lete 1994. Vyše desať tropických dní zaznamenali aj na severnej Orave a v Popradskej kotline, teda v regiónoch, kde sa v niektorých letách v minulosti takéto dni vôbec nevyskytli.

Ako bude

  • Sobota Oblačno až zamračené, na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Denná teplota 17 až 22, na krajnom východe 22 až 26 stupňov.
  • Nedeľa Premenlivá oblačnosť, miestami prehánky, na hrebeňoch Tatier snehové. Denná teplota 17 až 22.
  • Pondelok Premenlivá, časom zväčšená oblačnosť, miestami prehánky, na horách od 1 500 m snehové. Denná teplota 15 až 20, na severe 13 stupňov.
  • Utorok Polooblačno, ráno ojedinele hmla. Denná teplota 15 až 20 stupňov, na severe miestami okolo 13 stupňov.
  • Streda Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 14 až 20 stupňov.

    Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #jeseň