Autobus a kamióny sa zrazili na nebezpečnej križovatke

Tragická dopravná nehoda autobusu s deťmi a dvoch kamiónov, ktorá sa stala v sobotu ráno, otvorila diskusiu o bezpečnosti križovatky neďaleko zjazdu z rýchlostnej cesty Nitra-Juh. Podľa dopravného analytika je zle naprojektovaná.

05.09.2015 10:06 , aktualizované: 06.09.2015 20:26
debata (13)

K zrážke došlo v úseku, kde sa zjazd Nitra-Juh napája na Cabajskú cestu smerom do Šale. "Vodič (53) kamióna s prešovskou poznávacou značkou pri výjazde z vedľajšej cesty nerešpektoval dopravné značenie stoj, daj prednosť v jazde a narazil do pravej strany autobusu, ktorý išiel po hlavnej ceste,“ povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Autobus následne vybočil do protismeru, kde narazil do stojaceho nákladného auta s nitrianskou poznávacou značkou. Za volantom sedel 60-ročný muž, ktorý zraneniam na mieste podľahol. Autobus viezol malých futbalistov z Čermánskeho futbalového klubu na zápas do Galanty. „Keby tam nebol ten kamión, mohlo to pre deti dopadnúť horšie,“ myslí si prezident futbalového klubu Jozef Slíž. Autobus by sa zrejme prevrátil do jarku.

Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. „K vyšetrovaniu nehody bude prizvaný aj znalec z odboru cestná doprava,“ uviedla Bruchterová. Vodičovi nákladného auta, ktorý nehodu pravdepodobne zavinil, hrozí trojročné väzenie.

"Na tej križovatke sú sústavne havárie. Je tam zlý rozhľad. Vodiči z vedľajšej cesty sa preto musia vysunúť viac dopredu,“ hovorí Slíž, ktorý je aj poslancom za mestskú časť Čermáň. Riešením by podľa neho bolo vybudovanie kruhovej križovatky, o čo sa aj snažia. „Ak sa na niektorom mieste opakovane stávajú dopravné nehody, správca danej komunikácie alebo cestnosprávny orgán by mali prešetriť, prečo k tomu dochádza,“ myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský. Na Slovensku je podľa neho veľa križovatiek, ktoré sú veľmi nebezpečné. „V tomto prípade ide o zle naprojektovanú križovatku,“ hovorí analytik. Nie je priama, dochádza tam k zatáčaniu. Ak chcú vodiči na vedľajšej ceste vidieť na hlavnú, musia sa na ňu vysunúť.

Veľa závisí aj od šírky jazdného pruhu. „Ak tam nie je žiadna rezerva navyše, vysunutie vozidla môže spôsobiť kolízny stav,“ vysvetľuje Drahovský. Kruhová križovatka by síce pomohla, ale jej vybudovanie nemusí byť jednoduché, pretože je tam výškový rozdiel a kruhová križovatka musí byť v rovine, upozornil. Riešením by podľa neho mohla byť skôr križovatka riadená svetelnou signalizáciou.

V diskusiách podľa neho vodiči upozorňujú aj na to, že oveľa viac áut prichádza z R1 ako prechádza po hlavnej Cabajskej ceste. Na križovatke, kde nie je dobrý rozhľad, vodiči prichádzajúci z rýchlostnej cesty bežne čakajú aj 15 minút. Najmä ak chcú odbočiť doľava smerom do mesta.

V autobuse sa v sobotu viezlo 31 detí a sedem dospelých vrátane vodiča. V autách ich sprevádzali rodičia, ktorí nehodu priamo videli. Kamionistu, obeť havárie, museli hasiči z vozidla vystrihávať. Na mieste ošetrili deväť detí. Hovorca krajských hasičov v Nitre Viliam Pánsky povedal, že deti boli najmä otrasené, viaceré plakali .„Päť z nich odviezli sanitky, štyri zobrali na vyšetrenie rodičia,“ povedal veliteľ hasičského zásahu Juraj Zaujec. S ľahkými zraneniami vyviazli aj dve dospelé osoby. O zranených sa postarali v nitrianskej a novozámockej nemocnici.

Malých futbalistov sprevádzali traja tréneri a traja vedúci mužstiev. „Na zápas cestovali tri mužstvá žiakov vo veku 9 až 11 rokov,“ povedal Slíž. Sám mal v autobuse vnuka a zaťa, ktorý deti trénuje. Deťom sa podľa Slíža našťastie nič vážne nestalo. Boli doudierané, v nemocnici im urobili röntgen.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #autobus #kamióny #dopravná nehoda