Rakúšania odložili presun utečencov do Gabčíkova

Avizovaný príchod prvých dvadsiatich utečencov z rakúskeho tábora Traiskirchen do Gabčíkova sa odkladá.

05.09.2015 14:09 , aktualizované: 14:21
debata (44)

Podľa pôvodných informácií mali migranti prísť v sobotu 5. septembra, ale ako zdroj blízky ministerstvu vnútra najnovšie informoval denník Pravda, ich presun z rakúskeho tábora Traiskirchen sa odkladá prinajmenšom do začiatku budúceho týždňa. V najbližších troch dňoch vrátane soboty teda podľa našich informácii neprídu.

Dôvodom je príchod veľkého množstva utečencov z Maďarska do Rakúska počas piatka a noci z piatka na sobotu, o ktorých sa rakúska strana teraz musí postarať.

Podľa informácií z prostredia zariadenia čakali prvých migrantov už vo štvrtok. Prísť malo 20 ľudí, pre ktorých chystali aj jedlo. Migranti nedorazili ani nasledujúce dni.

Ide o prvých 20 utečencov z plánovaných 500, ktorí v Rakúsku požiadali o azyl. Ďalší budú nasledovať. Na Slovensku by mali zostať, kým sa neuzavrie ich azylové konanie. Potom sa vrátia do Rakúska. Dohoda, ktorú za rakúsku stranu podpísal minister vnútra SR Robert Kaliňák a rakúska spolková ministerka vnútra Johanna Mikl–Leitnerová, bola uzavretá predbežne na dva roky s možnosťou ďalšieho predĺženia.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Gabčíkovo #utečenci #Traiskirchen