O čo ide Hlinovi?

Najskôr ju v pobočke zamuroval a potom ju cez médiá vyzval, aby veľmi dobre zvážila, či trvá na svojej výpovedi. Takto sa poslanec KDH Alojz Hlina zrejme snaží ovplyvniť zamestnankyňu nebankovej spoločnosti, ktorá vypovedala na polícii o tom, ako prebiehala PR akcia poslanca. Právnička si myslí, že Hlina zneužíva ľudí na svoju vlastnú exhibíciu.

09.09.2015 14:00
Aloj Hlina Foto: ,
Alojz Hlina.
debata (120)

Poslanec si robil reklamu minulý štvrtok, keď zamuroval vchod do bratislavskej pobočky nebankovej spoločnosti. Zamestnankyňa, ktorá tam vnútri zostala odrezaná od sveta, po príchode polície vypovedala, že Hlinu upozornila na protiprávne konanie. Poslanec ju mal vysmiať. Žena ho ďalej žiadala, aby ju z miestnosti pustil von. To jej údajne neumožnil.

Takáto výpoveď sa poslancovi KDH nepozdávala. Cez médiá zamestnankyňu vyzval, aby ju prehodnotila. „Nech veľmi dobre zváži, či zotrvá na svojej pôvodnej výpovedi,“ uviedol v stanovisku. Zamestnankyňa by mala podľa neho vziať na vedomie, že existuje paragraf krivého obvinenia a paragraf krivého svedectva. Podľa neho žena sedela v zadnej časti kancelárie, nebúchala na sklo ani nekričala a počas akcie nik o nej nevedel.

Firma, ktorá dotknutú paniu zamestnáva, upozornila, že ide už o štvrtý výrok a útok na adresu obyčajného zamestnanca v pobočke na Obchodnej ulici. Jej hovorca Michal Hatina povedal, že poslancovo správanie hraničí s osobnou zaujatosťou ústavného činiteľa. Ženu mal podľa hovorcu tiež šikanovať aj na sociálnych sieťach. Hatina dodal, že Hlina by po týchto svojich postojoch mal zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v parlamente ako reprezentant občanov.

Ľudmila Golianová, bývalá pracovníčka krízovej linky dôvery, sa vyjadrila v stanovisku spoločnosti. „V minulosti som pracovala na linke dôvery, kde sa ozývalo množstvo žien a detí, ktoré boli vystavované tlaku a stresu zo strany obdobných agresorov. Nikdy som sa však nestretla s tým, že by bol vyvíjaný takýto tlak zo strany ústavného činiteľa, ktorý má v rukách moc,“ poukázala Golianová.

„Hlinovo konanie mi pripadá ako ďalšia mediálna exhibícia. Niekedy naozaj zachádza za hranicu. Toto jeho konanie je už zneužívaním ľudí okolo seba na vlastnú exhibíciu,“ myslí si právnička a predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Irena Biháriová. Z právneho hľadiska zrejme nepôjde o vyhrážanie či vydieranie.

„Na vyhrážanie v právnom zmysle slova treba splniť nejaké podmienky. To znamená, že musí byť odôvodnená obava, musí vzbudzovať strach o bezpečnosť, zdravie a podobne, čo v tomto prípade asi nie je, ale to neznamená, že takéto správanie poslanca je v poriadku,“ pripomenula Biháriová.

Na otázku denníka Pravda, či sa výzvou poslanca KDH zamestnankyni, aby stiahla výpoveď, bude zaoberať vyšetrovateľ, polícia nereagovala. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff iba uviedol, že vo veci sa vykonáva v súlade so zákonom vyšetrovanie, o priebehu ktorého nie je v súčasnosti možné poskytnúť ďalšie informácie.

Hlina je v súvislosti s incidentom stíhaný za dva trestné činy na slobode. Podozrivý je zo spáchania trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytového priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. V prípade dokázania viny mu hrozia tresty do jedného roka, respektíve od šiestich mesiacov do troch rokov.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina