OĽaNO navrhuje znížiť referendové kvórum na 20 %

Znížiť referendové kvórum potrebné pre platnosť plebiscitu zo súčasných 50 na 20 percent navrhujú v novele Ústavy poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

09.09.2015 10:21
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič
debata (47)

„Cieľom novelizácie Ústavy SR je posilnenie práva občanov zúčastňovať sa na správe vecí verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu, že politické strany opakovane nechránia verejný záujem, ale záujmy finančných skupín,“ argumentujú poslanci obyčajných ľudí.

Prostredníctvom inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre parlament záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa podľa nich umožnilo slovenským občanom spolurozhodovať o osude vlastného štátu jednoduchšie a spravodlivejšie. Minimálne 20-percentnú volebnú účasť potrebnú pre platnosť referenda navrhujú poslanci za OĽaNO aj preto, že volebná účasť pri „najmenej zaujímavých voľbách“, ako sú voľby do orgánov samosprávnych krajov alebo do Európskeho parlamentu, osciluje v intervale 13 až 20 percent. „Z toho vyplýva, že ani nie 20 percent obyvateľstva má aktívny záujem zúčastňovať sa na mechanizmoch priamej demokracie a rozhodovať o záležitostiach spoločenského záujmu,“ vysvetľujú.

OĽaNO zároveň presadzuje, aby sa plebiscit konal počas celoštátnych volieb, respektíve počas volieb do orgánov územnej samosprávy. Rovnako navrhujú znížiť počet podpisov pod petíciu potrebnú na vypísanie referenda zo súčasných 350-tisíc podpisov na 200-tisíc podpisov, „čím sa stáva tento inštitút dostupnejším tým, ktorí majú záujem o veci verejné,“ uzatvárajú obyčajní ľudia.

Návrhom sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #referendum #kvórum