Odborári sa sťažujú na Pentu v Bruseli

Lekárske odborové združenie sa pustilo do finančnej skupiny Penta. Podozrieva ju, že zdravotná poisťovňa Dôvera, za ktorou Penta stojí, zvýhodňuje tie nemocnice či lekárne, ktoré tiež ovláda finančná skupina. Podľa združenia to je v rozpore so základnými právami fungovania Európskej únie. Podalo preto podnet Európskej komisii.

09.09.2015 12:10 , aktualizované: 20:00
poisťovňa, dôvera, penta, bratislava, Foto: ,
Bratislavské sídlo Dôvery.
debata (9)

Penta v zdravotníctve získava čoraz silnejšie postavenie. Jej investície do zdravotníctva predstavujú takmer 40 percent hodnoty celého portfólia. Zamerala sa na vybudovanie sietí naprieč celým systémom cez nemocnice, polikliniky a lekárne. Je najväčším súkromným vlastníkom poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Cez spoločnosť Svet zdravia kontroluje Penta nemocnice, jej firma ProCare prevádzkuje polikliniky a akciovka Mirakl zase lekárne. Kľúčovú úlohu v tomto systéme hrá zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá so zdravotníckymi zariadeniami uzatvára zmluvy. „Pôsobenie súkromníka v takejto miere na trhu nie je ani v okolitých európskych krajinách, a také niečo by v USA bolo neprípustné,“ poukázal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Podľa odborárov k „vlastným“ je poisťovňa štedrejšia, čo do obchodných vzťahov nepatrí. „Spomínané články zakazujú uplatňovanie nerovnakých podmienok pri rovnakých plneniach voči ostatným obchodným partnerom, čo v preklade znamená, že nikto nesmie zneužívať svoje postavenie na trhu,“ vysvetľoval Visolajský.

Lekárski odborári sa preto obrátili na Európsku komisiu, aby to prešetrila. „Európska komisia by mala preveriť aj to, či dôvodom pre zisk Penty v zdravotníctve nie sú výhodnejšie zmluvy od Dôvery pre jej zdravotnícke zariadenia,“ doplnil s tým, že podozrenia nevyvracia ani klesajúci zisk Dôvery a mimoriadny nárast zisku v ostatných spoločnostiach vlastnených Pentou.

Ak Európska komisia podľa Visolajského zistí, že finančná skupina porušuje články zmluvy o fungovaní únie, bude nutné otvoriť diskusiu, prečo jej Protimonopolný úrad schvaľuje ďalšie fúzie. „Zároveň bude nutné viesť diskusiu s vládou, či zakročí proti krížovému vlastníctvu a špecifickému postaveniu Penty v zdravotníctve,“ poznamenal šéf lekárskych odborárov. Denník Pravda oslovil aj Protimonopolný úrad, ten do uzávierky nereagoval.

Spoločnosť Penta sa k podnetu lekárskych odborárov nevie vyjadriť, pretože ho nemá k nahliadnutiu. „Obvinenia, ktoré predostreli predstavitelia lekárskych odborov, považujeme za ničím nepodložené a nepravdivé,“ povedal PR špecialista spoločnosti Gabriel Tóth s tým, že spoločnosť nerozumie, prečo sa LOZ neobrátilo najprv na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v ktorého kompetencii je aj posudzovať vzťah medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo na otázku denníka Pravda, či by sa mala otvoriť legislatíva ohľadom riešenia krížového vlastníctva. Jeho hovorca Peter Bubla tvrdí, že rezort na to nemá kompetencie, aby zasahoval do otázky vlastníctva či riadenia súkromných spoločností. „Je však legitímnym právom Lekárskeho odborového združenia obrátiť sa na Európsku komisiu,“ podotkol Bubla.

Podľa advokáta Stanislava Pavla je teraz predčasné hovoriť o tom, či má podnet odborárov nádej na úspech. „Európska komisia má svoje vyšetrovacie orgány, podnet najskôr preverí spravodajca a ten rozhodne o jeho zamietnutí alebo postúpení na ďalšie konanie,“ uviedol Pavol s tým, že komisia bude musieť preveriť, či boli uprednostňované niektoré subjekty, alebo nie.

Na pravidlá hospodárskej súťaže podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku dohliada Generálne riaditeľstvo pre hospodársku súťaž. „Pre vybavenie sťažnosti nie sú stanovené žiadne lehoty. V prípade, že je sťažnosť dôvodná, komisia môže vo veci začať konanie a vyšetrovanie,“ informoval Králik. Ak by aj lekári v Bruseli uspeli, je otázne, či by bol záujem slovenských zákonodarcov zmeniť zákony, ktoré by krížové vlastníctvo v zdravotníctve zakazovali.

Portfólio Penty v slovenskom zdravotníctve

  • Dôvera zdravotná poisťovňa – má 1,4 milióna poistencov, 27-percentný podiel na trhu
  • Dr. Max – reťazec 216 lekární
  • ProCare – sieť 13 polikliník, v júli ku nim pribudla súkromná nemocnica s poliklinikou Medissimo v Bratislave
  • Svet zdravia – regionálna sieť 14 nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom, Trnavskom a v Trenčianskom kra­ji

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #lož