Europoslanci: Juncker o konkrétnych riešeniach veľa nehovoril

Stredajší prejav šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o stave Európskej únie niektorých slovenských europoslancov potešil, iní boli sklamaní. Zhodujú sa, že najväčší priestor Juncker venoval súčasnej migračnej kríze, podľa niektorých však dostatočne nenavrhol riešenia problému.

09.09.2015 18:43
debata (14)

Podľa Ivana Štefanca (kandidoval za SDKÚ) Juncker jasne vyjadril nutnosť posilniť azylovú a bezpečnostnú politiku, je však rád, že sa venoval situácii na východe EÚ a vyjadril podporu Ukrajine aj pobaltským štátom. Podľa Miroslava Mikolášika (KDH) Juncker v presvedčivej reči pomenoval rozhodné kroky v oblasti ekonomiky, zamestnanosti, ale aj migrácie.

„Nezaznelo však kľúčové vysvetlenie, prečo EÚ totálne zlyhala pri ochrane vonkajších hraníc, prečo nefunguje FRONTEX a Európou sa valí vlna migrantov, ktorá na vonkajších hraniciach nebola zachytená. Potrebujeme dobrý prejav a jasnú víziu, ale aj zodpovednú nápravu tam, kde Únia zlyhala,“ uviedol Mikolášik.

Jana Žitňanská (NOVA) pripomenula, že dobrý úmysel môže mať nezamýšľané negatívne dôsledky a to je podľa nej prípad kvót. S Junckerom však súhlasí v tom, že finančne musí EÚ pomôcť aj krajinám ako Turecko, Jordánsko a Libanon, kde sa utečenci nachádzajú v najvyššom počte.

Junckerova správa „bola nakoniec lepšia, ako som očakával, no bola príliš patetická a obsahovala málo konkrétnych údajov,“ uviedol Pál Csáky (SMK). Podľa jeho slov Juncker nedal presvedčivé odpovede ani na najväčšie výzvy. Pozitívne však hodnotí, že EÚ si začína uvedomovať, že problém migrácie sa netýka len EÚ a že Komisia sa začína venovať otázke oživovania európskej ekonomiky.

Moniku Smolkovú (Smer) vystúpenie Junckera sklamalo. "Málo sa venoval témam ako sú rast, zamestnanosť, investície, zahraničná politika. Tému migrantov zúžil iba na kritiku členských štátov, na kvóty a na solidaritu. Očakávala som, že predloží konkrétne kroky Komisie, ako zastaviť vojnu v Sýrii, ako spoločne bojovať proti tzv. Islamskému štátu a prevádzačom a pašerákom.

Apeloval na spoločnú azylovú politiku EÚ, ale nekonkretizoval, ako ju chce zabezpečiť," vysvetlila svoj názor Smolková. Ako uviedol jej stranícky kolega Boris Zala, odkazom pre Slovensko podľa neho je, že sa nemožno vyhýbať celoeurópskej zodpovednosti za utečencov a hľadať si osobitné riešenia. Za nosné témy prejavu okrem migrácie označil aj podporu pobaltským štátom, efektívnu Energetickú úniu či monetárnu úniu.

Predseda Komisie mal podľa Eduarda Kukana (SDKÚ) „realistické a nezvyčajne otvorené zhodnotenie stavu Únie“ a podľa Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer) „presne pomenoval situáciu, v ktorej sa momentálne Európa nachádza“. Nepáči sa jej však, že sa snažil preniesť vinu na členské štáty. Naopak, ocenila slová týkajúce sa daňovej povinnosti.

„Zdôraznil totiž, že dane majú byť platené v krajinách, kde spoločnosti vytvárajú zisk. Bohužiaľ sa im však trochu ťažšie verí,“ uviedla Flašíková Beňová. Anna Záborská (KDH) súhlasí s Junckerom, pokiaľ ide o väčšiu solidaritu s utečencami, odmieta však kvóty. Zároveň si podľa nej téma prehlbovania fiškálnej harmonizácie zaslúži serióznu diskusiu aj na Slovensku. Z toho, že chce Juncker opätovne nanútiť členským štátom kvóty, je sklamaný aj Branislav Škripek (OĽaNO).

Za „nesporne dobrú vec“ europoslanec označil snahu viac pomáhať v krajinách, kde konflikty vznikajú. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v dnešnej správe o stave Európskej únie venoval najmä problému migrácie a utečencov. Myslí si, že povinné kvóty by mali prejsť. Podľa návrhu Európskej komisie by Slovensko malo zo 160 000 utečencov prijať 2 287. Tento návrh však nemá podporu ani slovenskej vlády, ani opozície.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #europoslanci #Jean-Claude Juncker #migračná kríza