Bratislava: Rozdiely medzi uchádzačmi o riaditeľské kreslá sú priepastné

Kandidáti na posty generálnych riaditeľov troch bratislavských mestských podnikov prekvapili. Priebeh ich verejného vypočúvania pripomínal miestami zle zinscenovanú tragikomédiu. V pripravenosti uchádzačov o lukratívne fleky boli totiž priepastné rozdiely.

10.09.2015 07:00
debata (8)

Medzi nimi boli aj traja záujemcovia, ktorých mená figurujú na uznesení pre mestských poslancov, ktoré uniklo na verejnosť. To ich už pasuje za víťazov konkurzu, ktorý včera ešte len pokračoval vypočúvaním 17 kandidátov.

Uchádzači, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa prezentovali pred poslancami a občanmi v Primaciálnom paláci. Prichádzali podľa harmonogramu a abecedného zoznamu. Najprv sa predviedli piati nominanti na post generálneho riaditeľa dopravného podniku (DPB), po nich prichádzali piati kandidáti, ktorí sa uchádzali o vedenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Milan Urban. Foto: Robert Hüttner, Pravda
kandidat, primacialny palac, urban milan Milan Urban.

Pokračovala pätica záujemcov o miesto v podniku na Odvoz a likvidáciu odpadu (OLO). Poradie ukončili dvaja kandidáti na riaditeľa Metra. Každý počas 30 minút čelil otázkam takmer dvadsiatky mestských poslancov. Pýtať sa mohli aj Bratislavčania. Tých tam bolo okolo desať. Denník Pravda v stredu informoval, že disponuje kópiou vopred pripraveného uznesenia, ktoré hovorí o jasných víťazoch konkurzu na posty šéfov.

Magistrát tento dokument označil za falošný a primátor Ivo Nesrovnal na začiatku včerajšieho vypočúvania povedal, že „niekomu tečie do topánok“ a takýmto spôsobom sa snaží zdiskreditovať niektorých kandidátov. Na neznámeho páchateľa podal trestné oznámenie. Medzi poslancami sa však šepká, že trojica mužov je výsledkom politickej dohody medzi primátorom a poslancami, ktorí sedeli vo výberovej komisii.

Zsolt Lukáč. Foto: Pravda, Robert Hüttner
kandidat, primacialny palac, lukac zsolt Zsolt Lukáč.

Podľa dokumentu by vodárne mal viesť Zsolt Lukáč, dopravný podnik Milan Urban a akciovku, ktorá zodpovedá za zber a likvidáciu smetí, Róbert Molnár. Denník Pravda sa ich v stredu pýtal, ako si vysvetľujú, že sa ich mená ocitli na uznesení, ktoré ich posúva do týchto funkcií.

Urban tvrdil, že o tom, že je jasným favoritom konkurzu, informácie nemá. Podobnú odpoveď sme dostali aj od ďalších dvoch. „K tomu sa naozaj neviem vyjadriť a je to pre mňa tiež jedna neznáma, ako sa to mohlo stať,“ reagoval Molnár na otázku, ako sa jeho meno dostalo na verejnosť. Podľa našich informácií mal byť Urban v blízkom vzťahu s primátorom Ivom Nesrovnalom.

Obaja to popreli „S pánom Nesrovnalom nemám žiadny príbuzenský vzťah. Donedávna som ho poznal maximálne z bilbordov. Pravda je, že som ho pred podaním žiadosti na túto funkciu požiadal o stretnutie,“ priznal Urban. Témou ich diskusie malo byť, či sú jeho vedomosti dostatočné na funkciu riaditeľa DPB. „Samozrejme mi pán primátor nepovedal, že si mám alebo nemám podať žiadosť,“ dodal kandidát.

Róbert Molnár. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Molnár, kandidát, bratislava, mestský podnik. Róbert Molnár.

O podnikoch, ktoré plánujú viesť, vedeli všetci traja základné údaje, poukázali tiež na nedostatky. Do rebríčka sa však prebojovali aj takí, ktorých by pripravenosťou tromfol ktorýkoľvek Bratislavčan, ktorému dianie v meste nie je ľahostajné. „Ako by ste vyriešili dlhotrvajúci problém s platom zamestnancov DPB?“ znela otázka výberovej komisie.

„Keď si iniciatívny, zaslúžiš si viac. Keď nie si iniciatívny, musíme sa rozlúčiť,“ znela napríklad odpoveď jedného z pánov, ktorí sa plánujú posadiť do kresla generálneho riaditeľa DPB. Mestskí poslanci sa k menám troch kandidátov, ktoré na verejnosť unikli, nevyjadrujú. Chcú počkať na výsledky konkurzu. Podľa poslankyne Kataríny Agustinič (Skok) až záver výberového konania ukáže, či boli mená favoritov skutočne známe už vopred.

„Výsledky ukážu, či budú kopírovať zverejnený zoznam, alebo nie,“ ukončila Augustinič. Poukázala na to, že medzi uchádzačmi boli rozdiely. „Jasne vidieť u niektorých kvality a nekvality. Niektorí majú jasný prehľad, ako tie podniky vyzerajú. Práve sa ukázalo, že aj napriek dobrému životopisu tá prezentácia ukázala, že nemajú takú jasnú víziu, čo by s tým podnikom robili,“ povedala poslankyňa.

„Momentálne sa ukazuje, že asi prvotný výber komisie nebol najšťastnejší. Nemáme tu piatich vyrovnaných a rovnocenných kandidátov, ale je medzi nimi niekedy až priepastný rozdiel,“ zhodnotil mestský poslanec Ján Hrčka (nominant SaS). Nechápe, prečo sa do užšieho výberu nedostali súčasní generálni riaditelia. „Prišlo by mi to korektné z hľadiska obhajoby ich funkcie, aby sa dali noví porovnať s tými starými,“ zdôvodnil poslanec. Na verejné vypočutie sa neprebojoval terajší riaditeľ DPB Ľubomír Belfi a Roman Achimský, šéf OLO.

Výberové konanie, ktoré od začiatku sprevádzajú otázniky o jeho transparentnosti, vnímali niektorí zúčastnení občania ako „hru pred očami verejnosti“. Stredajšie vypočúvanie malo podľa nich tiež utíšiť vášne, ktoré vyvolali informácie o vopred známych menách kandidátov. „Nepochybujem o tom, že z tohto vzídu kandidáti, ktorí boli vopred známi. Toto vypočúvanie je len pre oko verejnosti,“ mieni Bratislavčan Ján.

Zvedavý bol aj Robert Kadnár, ktorý sa do užšieho výberu nedostal a kritikou na adresu magistrátu nešetril. „Je to absolútne účelová hra s vopred určenými kandidátmi,“ tvrdil. Pripomenul, že komisia opomenula podmienku ovládania jedného svetového jazyka. Podľa vystúpenia kandidátov predpokladal, že ho možno ani neovládajú. „Vediac, že pôjdem do takéhoto neobjektívneho výberu, sa takéhoto konkurzu ani nezúčastním“ zdôraznil.

Výberové konanie na post generálnych riaditeľov mestských podnikov prebieha od polovice júla. To, koho výberová komisia napokon vyberie, bude známe 17. septembra. Jej rozhodnutie musia ešte potvrdiť mestskí poslanci.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestské podniky