Zostanú Slováci a Česi osamotení?

Európsky parlament má v otázke utečeneckých kvót jasno, drvivou väčšinou podporil prerozdelenie migrantov, ktoré navrhla Európska komisia.

11.09.2015 08:00
Europsky parlament, Strasburg, Europarlament, EU Foto:
Európsky parlament.
debata (86)
Zvláštne je, že ich podporila aj časť europoslancov Smeru a KDH, hoci ich strany povinné kvóty odmietajú. Následne uviedli, že išlo o zmätočné hlasovanie a za kvóty nehlasovali. Zo 160-tisíc migrantov by Slovensko malo na svojom území prijať celkovo 2 287 osôb.

Europoslanec Vladimír Maňka povedal, že ide o zlé informácie. "Hlasovanie nebolo o kvótach, ale o pomoci krajinám, kde prichádza najviac migrantov, aby sme zabezpečili financovanie tohto procesu,“ povedal Maňka agentúre Sita. Bez financovania z rozpočtu EÚ by podľa neho celý proces bol nezvládnuteľný. Rovnako bolo hlasovanie aj o tom, aby sa bral ohľad na to, že ak niekoho premiestňujú, aby sa neodtrhli deti od rodičov alebo najbližších rodinných príslušníkov. "V jednom odseku niekto, neviem prečo, vsunul odsek o povinných kvótach. Tento odsek som odmietol a hlasoval som proti,“ vysvetľoval Maňka. Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik zase agentúre povedal, že zlyhalo jeho hlasovacie zariadenie, ktoré nesprávne zaregistrovalo hlasovanie o kvótach. Tvrdí, že sa zdržal. "Nikto z poslancov Smeru nehlasoval za kvóty,“ vyhlásila vo štvrtok europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Podľa politológa Michala Horského vidno, že sa niektorí europoslanci skôr riadia mienkou bruselskej administratívy ako mienkou voličov vo vlastnej krajine. "Zrejme trvajú na svojom svedomí pred politickými analýzami a rozhodnutiami vlastných straníckych centrál,“ doplnil politológ. Hlasovanie europoslancov neznamená definitívne zavedenie kvót. Kľúčové bude najbližšie rozhodovanie ministrov vnútra EÚ, ktorí budú o nich rokovať v pondelok 14. septembra. Šéf Európskej komisie J. C. Juncker očakáva, že ministri vnútra kvóty schvália. Nie je vylúčené, že krajiny visegrádskej štvorky Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko, ktoré povinné prerozdeľovanie migrantov odmietajú, budú prehlasované.

Návrh eurokomisie by mohol byť prijatý 55 percentami členských štátov, ktoré návrh podporujú a zastupujú najmenej 65 percent celkového počtu obyvateľov únie.

Na sociálnej sieti sa o tejto možnosti zmienila aj Monika Flašíková Beňová. "Ak budú proti aj všetci štyria ministri vnútra za V4, nebude to stačiť na zablokovanie návrhu a návrh bude schválený. Potom ešte budú rozhodovať predsedovia vlád členských štátov a zopakuje sa to čo v Európskom parlamente a budúci týždeň na Rade ministrov vnútra, že napriek nesúhlasu V4 bude návrh schválený,“ napísala europoslankyňa na Facebooku. Vyslovila tiež obavu, či zostanú štáty V4 jednotné. Nevylúčila, že si Poľsko a Maďarsko doterajšie odmietanie kvót rozmyslia a Slovensko a Česko zostanú pravdepodobne osamotené.

Z veľkých krajín v minulosti povinné prerozdeľovanie utečencov odmietali tiež Španielsko a Portugalsko, ale svoj názor zmenili. Otázkou je, ako budú na stretnutí ministrov vnútra EÚ reagovať štáty z Pobaltia a Rumunsko.

Diplomatický zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, Pravde povedal, že nie je vôbec isté, či ministri vnútra o kvótach nakoniec rozhodnú a ako dlho budú o nich diskutovať. Môžu si napríklad vyžiadať od eurokomisie ďalšie podklady. Ak by sa ministri predsa len v pondelok dohodli, o kvótach by sa už na októbrovom summite premiérov a prezidentov krajín EÚ nerokovalo. V prípade, že ani ministri vnútra by sa nedokázali zhodnúť, problém kvót by sa dostal na stôl lídrov EÚ. Tí by o kvótach rozhodovali konsenzom, to znamená, že by bol potrebný súhlas všetkých 28 krajín únie.

Premiér Robert Fico v stredu po rokovaní vlády zdôrazňoval, že tak vážne rozhodnutie, ako sú kvóty, by sa malo prijať dohodou na summite. "Je to rozhodnutie, ktoré musí mať jednomyseľný charakter a ktoré si vyžaduje vážnu politickú diskusiu,“ povedal premiér.

Migračná kríza a nové návrhy Bruselu budú v piatok v Prahe témou rozhovorov ministrov zahraničných vecí krajín V4 spolu so šéfmi diplomacie Nemecka a Luxemburska, ktoré aktuálne únii predsedá. "O kvótach sa vedú ešte diplomatické rokovania, takže by dnes bolo špekuláciou hovoriť, že Slovensko a ďalšie krajiny zvyšok EÚ prehlasuje,“ dodal diplomatický zdroj.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Európsky parlament #kvóty pre cudzincov