Strana Sieť chce zvýšiť tresty pre prevádzačov

Podľa Siete uzavretie vnútorných schengenských hraníc Nemeckom stavia Slovensko pred vážnu úlohu posilniť ochranu vlastných hraníc. Ddo Národnej rady SR chcú predložiť návrh novely Trestného zákona, ktorý výrazne zvyšuje tresty za prevádzačstvo. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Siete Karolína Ducká.

14.09.2015 16:59
debata (14)

Trestnú sadzbu za organizovanie nedovoleného prekročenia štátnej hranice navrhujú zvýšiť z jedného až päť rokov na tri až osem rokov. V prípade konania motivovaného finančnou odmenou sa sadzba zvyšuje na sedem až desať rokov, pri ohrození života prevádzaných osôb na desať až pätnásť rokov a pri konaní v organizovanej skupine na dvanásť až dvadsať rokov.

Ako uvádza strana Sieť, faktické uzavretie vnútorných schengenských hraníc Nemeckom stavia Slovensko pred vážnu úlohu posilniť ochranu vlastných hraníc a výrazne obmedziť možnosti pre organizované prevádzačstvo.

„Cestu z Maďarska do Nemecka cez Rakúsko môže nahradiť cesta cez Slovensko a Poľsko. Jedným z významných čiastkových opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie preto musia byť podstatne prísnejšie postihy pre obchodníkov s ľudským nešťastím, prevádzačov, ktorí ľudské bytosti na úteku pred vojnou prepravujú ako tovar“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

Čítajte viac o utečencoch.

Strana tiež vyzýva predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby otázku zásadného sprísnenia trestov pre prevádzačov otvorili aj na európskej pôde a navrhli ostatným členským krajinám spoločný postup a podstatné zjednodušenie príslušných procedúr pri konaniach s organizovanými prevádzačskými gangami.

„Sme presvedčení, že jednotný a tvrdý postoj Únie k organizovanému prevádzačstvu môže byť jedným z významných riešení, ktoré zmiernia súčasnú utečeneckú vlnu a dajú jasne najavo, že Európa nebude tolerovať porušovanie pravidiel a nekontrolované obohacovanie sa organizovaných zločineckých skupín, ťažiacich z ľudského nešťastia,“ povedal predseda pracovnej skupiny Siete pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor.

Pre stupňujúci sa prílev utečencov a migrantov založila Sieť pracovnú skupinu pre migračnú krízu. „Sieť považuje za kľúčové hľadať a presadzovať rovnováhu medzi potrebou súcitu voči tým, ktorí sú na jeho prejavy bytostne odkázaní a účinnou ochranou základných záujmov občanov Slovenskej republiky, najmä ich bezpečnosti,“ povedal primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Sieť