Guláš mal u amerických vojakov úspech

Pred vojenskou kaplnkou na leteckej základni v Kuchyni pri Malackách sa schádzajú skupinky amerických vojakov. Niektorí už sedia vnútri, iní dobiehajú v poslednej chvíli alebo si do lavíc sadajú už počas omše. Pred dverami si skladajú z hláv čiapky a nenápadne sa pripoja k ostatným.

16.09.2015 08:25 , aktualizované: 10:35
Kuchyňa, vojenská základňa, americkí vojaci,... Foto: ,
Americkým vojakom guláš veľmi chutil.
debata (280)

„Omša v angličtine je špecifikum tejto chvíle, prípadne chvíľ, keď máme zahraničných hostí, ale nie je to bežnou záležitosťou. Už mám za sebou dvakrát misiu v Afganistane, kde som okrem služby našim vojakom pomáhal slúžiť aj americkým katolíckym kolegom, takže do istej miery v tom mám prax,“ vysvetľuje nadporučík a štábny kaplán dopravného krídla Kuchyňa Slavko Ganaj, ktorý odslúžil bohoslužbu.

Amerických vojakov privítal na základni ešte v pondelok minister obrany Martin Glváč spolu s americkým veľvyslancom Rudolfom V. Perinom. Sú súčasťou konvoja, ktorý prechádza Slovenskom. Jeho cieľom je cvičenie Brave Warrior (Odvážny bojovník), ktoré sa koná v Maďarsku. Na Slovensku si vojaci dopriali niekoľkohodinový oddych.

„V stredu cvičíme presun po cestách, možno v budúcnosti sa budeme presúvať po železnici alebo vzduchom. Ide o to, že musíme cvičiť rôzne typy presunov,“ konštatoval v súvislosti s presunom konvoja Glváč. V rámci konvoja sa spolu presúvalo okolo 550 vojakov a 150 kusov kolesovej techniky. Časť zostala na letisku v Kuchyni a časť vo výcvikovom priestore Turecký vrch.

„Pár hodín relaxu je pre nás veľmi dôležitých. Posledná časť cesty do Čiech trvala 18 hodín a potom šesť hodín na Slovensko. Tu si môžeme oddýchnuť, máme tu obed, potom si zahráme futbal,“ hovorí vojak Ryan McCullought. Spolupráca s našou armádou je podľa neho dobrá, pozdáva sa mu aj základňa v Kuchyni. Slovensko pre neho nie je neznámou krajinou. Navštívil ho už trikrát počas dovolenky v Európe.

Ako tvrdí, Bratislava je jeho obľúbené európske mesto. Pri otázke, čo zo Slovenska je podľa neho najlepšie, odpovedá: „Jednoznačne jedlo a kultúra. Poznám hlavne halušky. Pochádzam z Pittsburghu, kde žije veľa Slovákov. Majú tam aj rôzne festivaly a podujatia, na ktorých varia halušky, vždy zoberiem ženu a deti, aby sme ich išli ochutnať,“ dodal Ryan McCullought.

Vojačka Ayla Seidel si oddychu veľmi neužila. „Musím pracovať, fotiť a nakrúcať videá, dokumentujem našu cestu,“ spresňuje. Na Slovensku je prvý raz. Z našej krajiny videla iba veľmi málo. „Ale z toho, čo som si všimla, je Slovensko veľmi pekná krajina,“ dopĺňa. Napoludnie bola jedáleň plná takmer do posledného miesta. Servíroval sa guláš. Na prvý pohľad bolo jasné, že americkí vojaci s našou kuchyňou nemajú problém.

Väčšina odovzdávala tácky s prázdnymi miskami. Hostí prezrádzali fľašky typického amerického nápoja na väčšine stolov. „Bolo to úžasné, chutí mi slovenské jedlo. Ako sa to volá? Guláš? Guláš je úžasný,“ nešetrí chválou jeden z vojakov pri okienku jedálne. Popoludní čakal vojakov ešte boj na ihrisku. Dva tímy amerických vojakov hrali futbal proti slovenským vojenským mužstvám. Po voľnejšom dni by mali vojaci vyraziť na poslednú časť presunu do Maďarska. Podľa plánov by mali našu krajinu opustiť najneskôr do 17. septembra.

Nie všetci americký konvoj na Slovensku vítali. Proti nemu protestovalo asi 40 ľudí, ktorí s 15 autami vytvorili kolónu. Takto sa v pondelok vydali z bratislavského Lamača po diaľnici smerom k českej hranici. Na tejto akcie sa zúčastnil aj Ján Čarnogurský, ktorý vojenský transport považuje za provokáciu slovenskej verejnosti zo strany USA. „Chceme dať viditeľne a hlasno najavo, že tento americký konvoj na Slovensku nechceme,“ vyhlásil počas protestnej akcie Čarnogurský.

Americký vojenský konvoj dorazil do Rajky

Prvá časť amerického vojenského konvoja zložená z približne 20-tich vojenských vozidiel dorazila na slovensko-maďarskú hranicu pri Rajke. Konvoj prešiel po diaľnici D2 aj cez Bratislavu bez problémov, spôsobil akurát niekoľkominútové zdržania v doprave, keďže policajti uzavreli niektoré prístupové cesty popri trase presunu.

Počas prejazdu zo základne v Kuchyni až po hranice s Maďarskom sa popri prejazdovej trase neobjavili žiadni demonštranti. Ďalšie časti konvoja by sa do Maďarska mali presúvať v priebehu stredy.

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska. Vojenské cvičenie NATO za účasti 1 800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR potrvá do 21. septembra. Na cvičení sa zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

280 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kuchyňa #guláš #vojenský konvoj