Bratislava pozná kandidátov na šéfov mestských podnikov

Kandidáti na posty generálnych riaditeľov bratislavských mestských podnikov sú už známi.

17.09.2015 16:19
debata (2)

Výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov magistrátu odporučila do spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Branislava Cimermana, horúcim kandidátom do Dopravného podniku Bratislava (DPB) je Milan Urban, do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) komisia odporúča Zsolta Lukáča. Pre spoločnosť Metro Bratislava sú dvaja kandidáti, Libor Gula a Vladimír Michálek, ani jeden z nich totiž od komisie nezískal potrebnú väčšinu hlasov. Konečné slovo budú mať bratislavskí mestskí poslanci, ktorí by mali o nových šéfoch mestských podnikov rozhodnúť na rokovaní mestského parlamentu budúci týždeň.

Konečnú päticu kandidátov zvolila výberová komisia zo 17 uchádzačov, ktorí sa minulý týždeň predstavili verejnosti na verejnom vypočutí v Primaciálnom paláci. Výberové konanie na nových šéfov mestských podnikov spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta. Do výberového konania sa v stanovenom termíne prihlásilo 52 uchádzačov. Uchádzači museli radnici poslať svoje životopisy a pripraviť rozvojové projekty podniku, do ktorého sa hlásia. Tie mesto v auguste zverejnilo na svojej internetovej stránke www.bratislava.sk. Spomedzi prihlásených uchádzačov posunula výberová komisia do ďalšieho kola za každý podnik päticu uchádzačov, okrem spoločnosti Metro Bratislava, kde boli od začiatku len dvaja kandidáti. O posty generálnych riaditeľov sa opätovne uchádzali aj súčasní šéfovia – Roman Achimský z OLO, Ľubomír Belfi z DPB a Stanislav Beňo z BVS – no ani jeden sa až do konečného výberu neprebojoval. Peter Ivan, ktorý doteraz viedol spoločnosť Metro Bratislava, sa do výberového konania neprihlásil.

Pri výbere nových šéfov mestských podnikov sa bratislavská radnica riadi zásadami spolupráce hlavného mesta s organizáciami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo má majoritnú majetkovú účasť. Bratislavskí mestskí poslanci zásady schválili koncom júna. Jednou z hlavných zmien oproti minulosti je, že šéfov mestských podnikov radnica vyberá vo výberových konaniach. Doteraz totiž mestské podniky riadili politickí nominanti. Pri nastavovaní výberového procesu hlavnému mestu pomáhala aj nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa zúčastňuje aj na stretnutiach výberovej komisie. Transparency International plánuje po ukončení práce výberovej komisie pripraviť z celého výberového procesu hodnotiacu správu s odporúčaniami pre rozhodovacie procesy v samosprávach na Slovensku.

Výberové konanie na riaditeľov mestských podnikov sa nezaobišlo bez škandálov. V médiách, vrátane denníka Pravda, sa totiž objavil návrh uznesenia na mestské zastupiteľstvo s menami odporučených kandidátov, a to dva týždne pred plánovaným zasadnutím mestského parlamentu, ktoré sa má konať 24. septembra. Radnica však pravosť tohto uznesenia poprela a tvrdí, že ide o podvrh. Hlavné mesto už v súvislosti s tým podalo aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #DPB #Ivo Nesrovnal #mestské podniky #OLO