Parlament schválil uznesenie k migrantom, odmietol kvóty

Parlament vo štvrtok odmietol zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

17.09.2015 17:35
parlament, schôdza, poslanci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (32)

Národná rada schválila uznesenie, ktoré zaväzuje vládu postupovať podľa dokumentu prijatého 24. júna, keď o migrantoch poslanci diskutovali po prvý raz. Návrh vo štvrtok podporilo 115 zo 119 prítomných poslancov.

Národná rada SR v júnovom uznesení ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Únie. Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích

Zákonodarcovia vo vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora. Parlament konštatuje, že pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov. Poslanci rovnako pripomínajú dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Dokument podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov.

Národná rada uznesením vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora, s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi.

Parlament neschválil doplňujúci návrh poslanca za Most-Híd Františka Šebeja, ktorým mala NR SR vyzvať vládu a zainteresované inštitúcie, aby „objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #utečenci #kvóty pre cudzincov