Rakúske ministerstvo vnútra: Nenútime migrantov, aby išli na Slovensko

Prvé dve skupiny utečencov z Rakúska prišli do Gabčíkova tento týždeň. V piatok k 18 Sýrčanom pribudlo ďalších 20. V prijímacom centre v rakúskom Traiskirchene zatiaľ prebiehajú rozhovory na výber ďalších.

18.09.2015 20:00
debata (63)

Hoci účelové zariadenie Slovenskej technickej univerzity bude ich domovom iba dočasne, migrantom sa k nám nechce. Podľa hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Karla-Heinza Grundböcka presunu na Slovensko sa obávajú hlavne z pocitu neistoty a preto, že ich cieľom je čo najskôr sa dostať do Nemecka. Grundböck hovorí, že pri rozhovoroch nikoho nenútia, aby sa presunul na Slovensko.

Podľa akých kritérií vyberáte utečencov, ktorí budú dočasne ubytovaní na Slovensku?
Nie sú to trvalé a striktne dané kritériá. Všetko zisťujeme pri rozhovoroch s migrantmi, ktorí cestujú sami.

Čo sa ich pýtate pri rozhovoroch?
Pri rozhovoroch ich predovšetkým informujeme o tom, že je to dočasné preloženie. Ale nikoho z nich nenútime, aby sa presunul na Slovensko.

Nechcú odísť z Rakúska na Slovensko?
Áno, majú obavy. Tie pramenia z dôsledkov migrácie. Niektorí majú negatívne skúsenosti z Maďarska a ovplyvňujú ich tiež najnovšie správy z tejto krajiny. Okrem toho ich perspektívou je Nemecko, ako sme to zistili pri rozhovoroch.

Odchod z Rakúska, aj keď dočasný, ich zneisťuje. Chcú sa čo najskôr dostať do Nemecka. Toto komplikuje naše rozhovory s nimi.

Prečo boli v prvej v skupine migrantov, ktorá prišla vo štvrtok do Gabčíkova, iba muži? Ich rodiny zostávajú v Rakúsku?
V Rakúsku máme veľa mužov, ktorí sú na ceste sami, a práve tí tvorili skupinu, ktorá prišla na Slovensko. Čo sa týka umiestnenia migrantov, prichádzame do krízového stavu. Sme nútení používať aj stany, v súčasnosti v nich máme viac ako dvetisíc ľudí.

V stanoch však nemôžu byť všetci. Preto sme to vyriešili tak, že sme do nich umiestnili mužov, ktorí migrujú sami. Rodiny so ženami a deťmi budú mať stabilné ubytovanie. Týchto jednotlivcov zo stanov chceme dočasne ubytovať inde, teraz s nimi vedieme rozhovory. Preto prišli aj na Slovensko iba muži.

Ako dlho trvá azylový proces v Rakúsku?
Priemerne je to päť mesiacov. Dá sa teda predpokladať, že podobne dlho bude prebiehať aj azylový pobyt migrantov.

Z ktorých oblastí k nám budú migranti prichádzať?
Azylanti prídu na Slovensko z dvoch miest. Konkrétne z prijímacieho centra v Traiskirchene a zo Salzburgu.

Stále platí, že Slovensko prichýli 500 ľudí?
Na Slovensko príde podľa dohody päťsto migrantov. Opakujem však, že nikoho k odchodu nenútime, je to vždy na ich slobodnom rozhodnutí.

Kontajnery v Bergu už majú prvých obyvateľov

V kontajnerovom mestečku na hraničnom priechode Berg neďaleko Bratislavy býva už 42 utečencov zo Sýrie. Prví prišli minulý týždeň v piatok, ďalších dvadsať by sa do provizórnych príbytkov malo nasťahovať budúci týždeň.

„Majú strechu nad hlavou, v kontajneroch si môžu variť. Stále im je k dispozícii osoba, ktorá sa o nich stará,“ upresnil starosta Bergu Georg Hartl. Čo všetko budú ešte azylanti potrebovať, ukáže podľa neho až čas. „Dostávame veľmi veľa ponúk pomoci od dobrovoľníkov. Hlásia sa ľudia z Rakúska, ale aj zo Slovenska,“ tvrdí.

Utečenci prichádzajú do kontajnerového mestečka z Traiskirchenu a ďalších táborov v Rakúsku, ktoré sú plné. Ubytovanie je pripravené pre päť rodín a jednotlivcov. V plechových domoch môžu prichýliť maximálne šesťdesiat ľudí. S rozšírením mestečka sa podľa starostu nepočíta. „Zatiaľ je situácia pokojná, s migrantmi nemáme žiadne problémy,“ uzavrel Hartl.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rakúsko #Gabčíkovo #utečenci