Merkelová: V otázke utečencov musí EÚ prijať spoločnú zodpovednosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v nedeľu partnerov v Európskej únii, aby v otázke utečencov prijali spoločnú zodpovednosť. Zároveň vyjadrila nádej, že na utorňajšom zasadnutí ministrov vnútra EÚ a stredajšom mimoriadnom summite dvadsaťosmičky sa dosiahne pokrok, ktorý ľuďom ukáže, že Európa sa zhostí tejto zodpovednosti spoločne.

21.09.2015 08:08
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (109)

„Nemecko je ochotné pomôcť. Nie je to však len výzva pre Nemecko, ale pre celú Európu,“ povedala Merkelová v Lipsku pred delegátmi zjazdu odborového zväzu Verdi. „Sme Európska únia, ktorá zastupuje rovnaké hodnoty, ktorá má spoločnú azylovú politiku a ktorá sa zasadila za otvorené hranice medzi členskými štátmi,“ dodala kancelárka.

To však tiež znamená, že „Európa musí teraz konať spoločne a spoločne musí niesť zodpovednosť“. „Nemecko nemôže túto úlohu zvládnuť samé,“ vyhlásila Merkelová. Šéfka nemeckej vlády tiež varovala, že Nemecko nemôže uprednostniť tých, ktorí utiekli pred vojnou alebo prenasledovaním pred ľuďmi migrujúcimi z ekonomických dôvodov.

„Sme veľká krajina. Sme silná krajina. Ale nie je realistické, aby sme dokázali vyriešiť všetky sociálne problémy sveta,“ konštatovala Merkelová.

Rozporuplné názory ministra vnútra

V tejto súvislosti spôsobil v nemeckej vládnucej koalícii rozruch nový návrh spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziéra z Merkelovej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) na riešenie utečeneckej krízy. V rozhovore pre týždenník Der Spiegel minister navrhol zriadiť v EÚ veľkorysé kontingenty pre prijímanie utečencov. Ak by sa vyčerpali, utečencov by vrátili do ich domovských krajín, kde by sa ale zabezpečilo, že tam môžu žiť bez prenasledovania.

De Maiziérov návrh je však v rozpore s postojom Angely Merkelovej, ktorá len nedávno uisťovala, že „základné právo na azyl pre politicky prenasledovaných nepozná hranice; to isté platí pre utečencov prichádzajúcich k nám z pekla občianskej vojny“.

Odpor vzbudil najmä v radoch koaličných sociálnych demokratov (SPD). Ich predseda a zároveň vicekancelár Sigmar Gabriel v televízii ARD povedal, že slovám De Maiziéra „nerozumie, pretože je to opak toho, čo hovorí kancelárka“. Každý, kto príde do Nemecka a požiada o azyl, potrebuje spravodlivé zaobchádzanie. „Mám im povedať – musíte sa vrátiť do Maďarska, keď vidím, čo sa deje s utečencami v Maďarsku? Zaviesť kontingenty pre žiadateľov o azyl nie je riešením a mimochodom je to aj v rozpore s nemeckou ústavou,“ uviedol Gabriel.

Ani Nemecko nie je jednotné

Podľa neho treba uskutočniť to, na čom sa koalícia písomne dohodla pred dvoma týždňami, a to vytvoriť na vonkajších hraniciach EÚ v Grécku a Taliansku takzvané hot spoty, kde majú byť kontrolované v prípade, kde sa budú utečenci registrovať a bude sa zisťovať, či majú šancu získať azyl.

Naopak, návrh De Maiziéra má podporu v menšej koaličnej strane, Kresťanskosociálnej únii (CSU), ktorá vládne v Bavorsku. Dôvodom je to, že väčšina utečencov prichádza najprv sem a medzi nimi je čoraz viac migrujúcich pracovníkov najmä z Afganistanu, Pakistanu a Bangladéši. „Kapacita Nemecka nie je nekonečná a keď sa dosiahne limit, musí sa povedať dosť,“ povedal pre Spiegel online generálny tajomník CSU Andreas Scheuer. Podľa neho to nie je o svojvôli, ale je potrebné od samého začiatku podľa objektívnych kritérií určiť, koľko migrantov by mohlo prísť každý rok do Nemecka a Európy.

109 debata chyba