Niektorí migranti odmietli odcestovať do Gabčíkova

K prvej skupine 24 migrantov, ktorí prišli do Gabčíkova minulý štvrtok, pribudli na druhý deň ďalší. Pôvodne malo v piatok do autobusu v Rakúsku nasadať dvadsať ľudí, v Gabčíkove však vystúpili len siedmi.

22.09.2015 12:30
utečenci, Gabčíkovo Foto: ,
Migrantov ubytovali v Účelovom zariadení STU v Gabčíkove.
debata (11)

Naše ministerstvo vnútra nevedelo tento rozdiel v počtoch vysvetliť. Tvrdí, že pozná definitívny počet ľudí až po tom, čo autobus prejde rakúsko-slovenské hranice. Informácie o tom, koľko ich na rakúskej strane nastupuje do autobusu, podľa hovorcu rezortu Ivana Netíka nemajú. „To je otázka na rakúske ministerstvo vnútra, je to ich zodpovednosť,“ reagoval Netík.

V piatok dorazilo do účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove sedem žiadateľov o rakúsky azyl. „Šesť prišlo zo Salzburgu, jeden z Traiskirchenu,“ uzavrel Netík.

Hovorca rakúskeho rezortu vnútra Alexander Marakovits potvrdil, že do Gabčíkova malo odísť viac ľudí, no viacerí odmietli nastúpiť do autobusu. „Nemôžeme ich nútiť,“ pripomenul. Podľa Marakovitsa sa to netýka len Slovenska. Migranti sa nechcú premiestňovať ani v rámci Rakúska. V pondelok poobede bolo podľa neho na ceste do Gabčíkova šesť migrantov.

Prví utečenci prišli minulý štvrtok popoludní. Ich príjazd sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Išlo o mužov v mladom a strednom veku. Pobyt v zariadení si pochvaľujú, najmä čistotu a personál. Po malých skupinkách sem majú prichádzať aj naďalej. Závisí to od pohovorov, ktoré s nimi vedú rakúske úrady.

V Gabčíkove budú umiestnení len dočasne. Na vyzvanie rakúskej strany, pravdepodobne pred plánovaným ukončením azylového konania, sa vrátia do Rakúska. Pre migrantov je v Gabčíkove pripravených približne 500 miest. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka je len na Rakúšanoch, či tamojšiu ubytovaciu kapacitu využijú naplno a v akých počtoch.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci