Pittella navrhol pozastaviť členstvo Smeru v Strane európskych socialistov

Predseda skupiny socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella navrhol pozastaviť členstvo Smeru v Strane európskych socialistov. Dôvodom má byť postoj Roberta Fica k utečencom.

23.09.2015 18:46 , aktualizované: 19:10
Smer, Robert Fico Foto: ,
Strane Smer premiéra Roberta Fica opäť hrozí vylúčenie z radov európskych socialistov.
debata (322)

Viaceré diplomatické zdroje Pravde potvrdili, že zo strany socialistov je tlak aj na európskych ľudovcov, aby vylúčili Fidesz Viktora Orbána.

Pittella uviedol, že „postoj, jasne daný najavo pánom Robertom Ficom, že masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť, alebo názor o obmedzovaní slobody moslimov v Európe, či názor, že Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny, spôsobujú ťažkosti celej progresívnej rodine“.

„Vytrvalá neochota prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Človek sa nemôže jednoducho označiť za progresívneho, musí to prejaviť aj slovami a činmi. Preto navrhujem, aby predseda PES pán Sergej Stanišev začal procedúru pozastavenie členstva strany Smer a aby zároveň pozval pána Fica, nech vysvetlí svoje postoje pred PES,“ dodal Pittella.

Európski socialisti pozastavili členstvo Smeru v roku 2006 a strane hrozilo úplné vylúčenie pre koaličnú spoluprácu so SNS. Členstvo strane obnovili až v roku 2008. Kongres socialistov potom v roku 2009 potvrdil plnoprávne členstvo Smeru pomerom hlasov delegátov 187 ku 14.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Strana európskych socialistov #Gianni Pittella