Zmluvy s príbuznou Foraia preverí aj NKÚ

Bude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nezávislý pri kontrole zmlúv v kauze bývalého riaditeľa štátnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia? Táto otázka sa vynorila po tom, čo sa zistilo, že manžel šéfky úradu Moniky Pažinkovej mal podnikať so synom Foraiovej tety. Upozornila na to Transparency International.

25.09.2015 09:15
debata

Bývalý generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Forai je podozrivý z toho, že v 12 zmluvách mohol zvýhodniť sedem firiem, ktoré spája meno jeho tety Anny Sučkovej. Forai z funkcie odstúpil a zmluvy má preveriť úrad pre dohľad.

„Predsedníčka úradu Monika Pažinková nie je v konflikte zaujmov. Jej predchádzajúce pôsobenie, prípadne pôsobenie jej rodinných príslušníkov nemá žiadny vplyv na nezaujatosť a objektívnosť pri výkone jej súčasnej funkcie,“ obhajuje úrad hovorkyňa úradu Soňa Valášiková. Dohľady nad zdravotnými poisťovňami podľa nej vždy vykonáva skupina zamestnancov.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že úrad pre dohľad je samostatná organizácia zriadená osobitným zákonom a je kompetentná celú záležitosť prešetriť. Podľa hovorcu Petra Bublu nebude jediným, kto bude vykonávať kontrolu. Na prieskum do poisťovne pôjdu poslanci. Okrem toho minister Viliam Čislák vo štvrtok popoludní poslal podnet na Najvyšší kontrolný úrad.

O objektívnosti úradu pochybuje poslanec Miroslav Beblavý (Sieť), ktorý túto kauzu otvoril. Myslí si, že jediným riešením je forenzný audit. „Forenzný audítor je nezávislý kontrolór, ktorý sa špecializuje na odhaľovanie podvodov v súkromnej alebo vo verejnej sfére,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #VšZP #Transparency International #Marcel Forai