Zastavte Kotlebu, vyzývajú umelci

Dnes sme to my, zajtra sa to môže stať vám. Týmito slovami varuje banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí, ktoré vyhlásilo tichý protest proti zneužívaniu moci zo strany vedenia banskobystrickej župy.

29.09.2015 20:00
Bábkové divadlo na Rázcestí Foto: ,
Bábkové divadlo na Rázcestí začalo proti konaniu župana Kotlebu tichý protest.
debata (17)
Predseda kraja Marian Kotleba odmietol podpísať dotáciu, ktorú divadlu už v máji schválil rezort zahraničných vecí. Sumu necelých 7 000 eur malo divadlo využiť na projekt s názvom Stop extrémizmu. Bábkové divadlo je tak už druhým divadlom v kraji, ktorému Kotleba odmietol priznať peňažnú pomoc schválenú štátom.

„Je to úbohé. Ten projekt bol schválený a myslím si, že povinnosťou zriaďovateľa je to podpísať. Je to prejav arogancie moci – teda ukázať ľuďom, že ja tu rozhodujem, ja to môžem kedykoľvek zrušiť. Za chvíľu bude možno rozhodovať aj o tom, či budeme môcť deťom čítať Malého princa, lebo je príliš liberálny a jeho autor bol Francúz,“ hovorí občianska aktivistka Ingrid Kosová.

Kotleba je známy oslavovaním slovenského štátu a odporom k SNP, Rómom, homosexuálom či imigrantom. Kosová si preto myslí, že už samotný názov projektu – Stop extrémizmu – mohol byť županovi tŕňom v oku. Divadlo malo v rámci neho odohrať na stredných školách v okresných mestách kraja úspešnú hru Ireny Brežnej List čiernemu synovi, ktorá mala v Banskej Bystrici premiéru v roku 2013. Podľa divadelníkov môže hra pomáhať prekonávať rasistické prejavy xenofóbie, strach, nedôveru, nepriateľstvo a podporovať toleranciu inakosti a rovnocennosť. Po predstaveniach mali študenti diskutovať so zástupcami Amnesty International o xenofóbii a rasizme. Financie od štátu potrebovali najmä na dopravu.

Župa vo svojom stanovisku dáva najavo, že Kotlebovi prekáža aj spomínaná mimovládka. Tvrdí, že dotácia mala byť určená na politicky ladenú sériu divadelných predstavení na stredných školách, ktoré mala spoluorganizovať aj mimovládna organizácia Amnesty International. „Žiadosť o dotáciu vnímame ako provokáciu, pretože je zrejmé, koho by v daných predstaveniach označovali za extrémistov,“ uviedol riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík.

„Je neskutočné, aby bol projekt takýmto spôsobom bez diskusie s nami zmetený pod stôl. Sme znepokojení nad praktikami, ktoré v našom kraji realizuje vedenie župy. Je to neakceptovateľné,“ hovorí umelecký šéf Bábkového divadla na Rázcestí Marián Pecko.

Nespokojní divadelníci (zľava) Zuzana Hájková,... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Zuzana Hájková, Iveta Škripková, Marián Pecko Nespokojní divadelníci (zľava) Zuzana Hájková, riaditeľka Divadla Štúdio tanca, Iveta Škripková, riaditeľka, a Marián Pecko, umelecký šéf Bábkového divadla na Rázcestí.

Prípad bábkového divadla, ktorému župan nepodpísal zmluvu o dotáciách, však nie je prvým. V júli nepodpísal Kotleba grant vo výške 20-tisíc eur na festival pre Divadlo Štúdio tanca s tým, že nemá záujem o podporu dekadentného umenia. Túto dotáciu schválil rezort kultúry a ten už zvažuje, že systém upraví. „Zástupca ministerstva kultúry vo verejnoprávnom Fonde na podporu umenia, ktorý bude od budúceho roka poskytovať väčšinu grantov v oblasti kultúry, sa bude zasadzovať o to, aby bolo možné minimálne v Banskobystrickom kraji podpisovať zmluvy s prijímateľmi dotácií priamo a nie cez ich zriaďovateľa,“ reagoval hovorca rezortu Jozef Bednár.

Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré pre zmenu schválilo dotáciu pre Bábkové divadlo na Rázcestí v rámci programu podpory a ochrany ľudských práv, bolo vo svojej reakcii stručné. „Rozhodnutie berieme na vedomie. V prípade, že nebude zmluva zaslaná na ministerstvo, sumu poskytneme náhradnému žiadateľovi,“ odpovedal jeho tlačový odbor.

Banskobystrickí divadelníci sa však nevzdávajú. Proti rozhodnutiu vedenia župy vyhlásilo Bábkové divadlo na Rázcestí tichý protest a aj verejnosť vyzýva, aby si na protest proti mocenským zásahom do činnosti divadla dali na zápästie bielu stužku. „Vyzývame všetkých, ktorí sú za rešpektovanie slobody tvorby a proti zneužívaniu moci, aby nemlčali. Našou snahou je zabrániť návratu situácie spred roka 1989, kedy kultúrne inštitúcie podliehali kontrole straníckych orgánov,“ povedala riaditeľka divadla Iveta Škripková. Text protestu vyvesili aj na vstupnú bránu divadla, kde je veľká biela stuha ako symbol odporu.

K Bábkovému divadlu i Divadlu Štúdia tanca sa vzápätí pridali aj účastníci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Tí tiež apelujú na voličov, aby zodpovedne vyberali predstaviteľov moci. „Pretože moc aj demokraciu je ľahké zneužiť,“ píšu v stanovisku. Divadlo podporila aj dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici Alžbeta Lukáčová, podľa ktorej sme v Banskobystrickom kraji svedkami uzurpovania moci.

Dianie v Banskobystrickom kraji s obavami sleduje Slovenské centrum Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov. Jeho podpredsedníčka Dária Fojtíková Fehérová si myslí, že župan Kotleba mal zmluvy o grantoch okamžite podpísať, pretože nie je v jeho kompetencii rozhodovať, či prideliť, alebo neprideliť dotáciu. „O tom už rozhodnuté bolo. Rovnako si myslíme, že by sa vláda mala svojvoľným konaním predsedu kraja vážne zaoberať,“ upozorňuje Fojtíková Fehérová.

Bábkové divadlo na Rázcestí tvrdí, že ani nepodpísanie dotácie ich nezastaví v tom, aby sa do projektu Stop extrémizmu pustili. Peniaze chcú získať z verejnej zbierky, ale aj od donorov. V kraji sa tiež rozbiehajú verejné diskusie o aktuálnej situácii v oblasti kultúry v kraji.

Podľa občianskej aktivistky je dôležité, aby protest verejne podporili aj ľudia. „Myslím si, že spoločnosť by mala verejne vyjadriť spolupatričnosť pri proteste proti niečomu takému, a to nielen zdieľaním statusov na facebooku,“ uzavrela Kosová.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Bábkové divadlo na Rázcestí