Slovensko s Poľskom zakladá Centrum pre kontrarozviedku

Slovensko a Poľsko zakladajú Centrum pre kontrarozviedne spôsobilosti krajín NATO. Takéto centrum doteraz v rámci Severoatlantickej aliancie chýbalo a ide o prelomový krok v oblasti spravodajských služieb členských krajín NATO.

30.09.2015 10:23
debata (51)

Jeho hlavnou úlohou bude vzdelávanie a tréning v oblasti kontrarozviedky. Informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Minister obrany Martin Glváč dnes v americkom Norfolku podpísal memorandum o porozumení, ktoré je záverečným formálnym krokom k vytvoreniu centra. Jeho vznik je reakciou na súčasnú bezpečnostnú situáciu vo svete. Zároveň jeho vybudovanie zapadá do zámeru NATO zlepšiť spravodajstvo, ktoré je predpokladom rýchleho a adekvátneho rozhodovania, dodala Balleková.

"Aj vzhľadom k zmenenej bezpečnostnej situácii sme s poľským partnerom otvárali na pôde NATO túto tému a podarilo sa nám ju presadiť. Týmto projektom dôjde k štandardizácii dokumentov a kontrarozviednych činností aliančných krajín,“ zdôraznil minister Glváč. Podľa neho hneď na začiatku vzbudil tento zámer záujem aj u ďalších krajín. Svedčí o tom počet zakladajúcich krajín. Záujem participovať na pripravovanom centre výnimočnosti prejavilo Nemecko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Chorvátsko a Slovinsko. Budúci rok by mali pristúpiť aj Veľká Británia, Spojené štáty americké, Francúzsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie.

Severoatlantická aliancia má viacero centier výnimočnosti, centrum pre kontrarozviedne činnosti je celkom novým prvkom, ktorý bude veľmi prospešný pre NATO vzhľadom k súčasnej bezpečnostnej situácii vo svete, zdôraznil štátny tajomník ministerstva národnej obrany Poľskej republiky Robert Kupiecki. „Podarilo sa to, čomu na začiatku málokto veril. Vďaka nasadeniu a korektnej dohode ministrov sme vybudovali centrum v rekordne krátkom čase. O úspešnosti svedčí desať krajín, ktoré do projektu vstúpili a to sa doteraz ešte nepodarilo,“ vyhlásil riaditeľ centra výnimočnosti Krzystof Dusza. Slovensko prijíma zodpovednosť za vytvorenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie a výcvikové aktivity v rámci centra a ponúka na tieto účely výcvikové centrum Lešť.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #ministerstvo obrany #kontrarozviedka