Kurilovská: Policajná inšpekcia má opodstatnenie

Ak by sa mali objavovať pochybnosti o zákrokoch policajtov, potom model inšpekcie, ktorá ich vyšetruje, by sa mohol zreorganizovať. Podľa rektorky Policajnej akadémie a odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej takáto zmena môže trvať niekoľko rokov.

01.10.2015 14:00
debata (3)
Lucia Kurilovská Foto: Ivan Majerský, Pravda
Lucia Kurilovská Lucia Kurilovská

Ako hodnotíte, že Najvyšší súd sa zjednotil v stanovisku, že inšpekcia ministerstva vnútra je zákonná?
Zjednotenie právnych názorov v súvislosti s oprávneniami inšpekčnej služby je zásadné. Inšpekcia vnútra má svoje opodstatnenie v systéme trestného konania. Hlavne sa už zmiernia všetky tie rozpaky okolo toho, či je zákonná, alebo nie.

Kolégium sa na rokovaní zaoberalo aj rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré sa týkali problematiky vyšetrovania policajtov policajtmi. Sudcovia hovoria, že by sa mal nájsť optimálnejší model. Aký by mal byť?
Znovu opakujem, inšpekcia má svoje opodstatnenie na základe viacerých skutočností, ktoré odzneli aj na rokovaní trestnoprávneho kolégia. Že je tam dozorujúci prokurátor, že o vine a treste rozhoduje vždy nezávislý a nestranný súd a mnohé iné. Pravda je, že ak sa majú objavovať nejaké pochybnosti, čo sa týka rôznych zákrokov policajtov, model, aký je u nás, bol v iných krajinách už zreorganizovaný. Aj u nás by sa mohlo k tomu inštitucionalizačne pristúpiť. To však až v horizonte mnohých rokov. Sú tam aj iné varianty ako česká cesta, kde je samostatný úrad na vyšetrovanie ozbrojených zložiek.

Štefan Harabin už vyhlásil, že tento judikát nebude rešpektovať, lebo nie je právne záväzný. Čo ak ten istý názor budú mať aj iní sudcovia?
Obávam sa, že keď to zoberieme po tej línii rozhodovacích právomocí, tak tu sa nedá nič robiť. Stanovisko nie je právne záväzné. Máme nezávislé a nestranné súdy. Každý sudca má svoj názor a postoj po preštudovaní spisu. To je jedna vec. Druhá vec, že sa na to dá pozerať pod prizmou určitých disciplinárnych konaní. Ale za rozhodovaciu činnosť nemožno sudcu postihovať, čo je správne. Pomôcť v tomto smere by mohol pripravovaný Etický kódex sudcov. Tam by sa mohli uplatniť aj v rámci rozhodovacej činnosti nejaké etické princípy.

Čo bude s obvinenými policajtmi, ktorých súd oslobodil na základe rozhodnutia, že policajná inšpekcia je nezákonná?
Tam sa uplatnia určite mimoriadne opravné prostriedky. O tých rozhoduje Najvyšší súd a tam bolo hlasovanie o jednotnom stanovisku k zákonnosti inšpekcie veľmi tesné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná inšpekcia