Cez Fica aj na Orbána?

Štipľavá hodina otázok čaká Roberta Fica, tentoraz však nie v Bratislave, ale v Štrasburgu. Pred európskymi socialistami bude vysvetľovať svoj postoj k utečeneckej kríze a chystanej žalobe proti povinným kvótam.

02.10.2015 14:00
Gianni Pittella Foto:
S návrhom pozastaviť členstvo Smeru v Straneeurópskych socialistov prišiel predseda ich frakcie v Európskom parlamente Talian Gianni Pittella.
debata (85)

Práve tá má byť momentálne veľkým tŕňom v oku socialistov. Fica chcú od nej odhovoriť. Už dnes je však zrejmé, že v otázke žaloby premiér neuhne. Ficovi pohrozili pozastavením členstva už pred niekoľkými dňami. A to je aj dôvod, prečo sa predseda Smeru sám rozhodol ísť obhájiť svoj postoj.

Celá záležitosť má ešte ďalší pikantný rozmer. V Bruseli je verejným tajomstvom, že socialisti chcú použiť Ficov Smer ako prostriedok tlaku na európskych ľudovcov, aby vylúčili spomedzi seba Viktora Orbána a jeho Fidesz za postoj k migrantom. Otázkou tak je, či sú socialisti pripravení obetovať Smer v boji s ľudovcami, na ktorých tlačia, aby urobili poriadok s maďarským premiérom.

Vládny Smer vo štvrtok vyhlásil, že žaloba je v hre napriek tlaku zahraničných straníckych partnerov. Premiér Fico po ich kritike sám prejavil záujem ozrejmiť im pozíciu vlády. „Ale na podaní žaloby bude trvať,“ uviedla hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.

Podľa politológa Michala Horského slovenská vláda v tomto momente nemôže ustúpiť z pôvodného rozhodnutia podať žalobu. „Nepochybne však Robert Fico a aj ostatné parlamentné elity chápu, že Slovensko nečaká na marcové výsledky parlamentných volieb, ale na dobu, keď sa bude ujímať pozície predsedajúcej krajiny EÚ v lete 2016. To je kritický bod, kedy môže nová vláda zvažovať, či prehodnotí svoje rozhodnutie žalovať úniu za kvóty,“ povedal politológ.

Či Smer uspeje pred socialistami, je otvorené. Podľa diplomatického zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, záleží, akú obhajobu premiér v pondelok v Štrasburgu prednesie. Podľa zdroja bude dôležité poukázať na rozhodnutia iných štátov, ktoré tiež žalovali opatrenia Európskej rady. „Bude kľúčové, či získa na svoju stranu väčšie krajiny únie zastúpené v radoch socialistov a ako bude komunikovať s nimi. Chcel by mu pomôcť napríklad francúzsky prezident Hollande, Nemci sú neutrálni a Briti tiež. Najviac sú kritickí Taliani, Belgičania a Holanďania,“ povedal diplomatický zdroj.

A aké podmienky si budú eurosocialisti klásť? „Nenazvala by som to podmienky. Sú to skôr body, o ktorých sa bude v pondelok diskutovať,“ povedala europoslankyňa za Smer Monika Flašíková Beňová. „Žiadne podmienky nikto nedal, aj keď sú rôzne diskusie,“ poznamenal europoslanec Vladimír Maňka zo Smeru. Podľa neho preskúmaním kvót na súde sa môže predísť veľkým problémom, pretože keby sa nejakí utečenci ocitli na Slovensku proti svojej vôli, tiež sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Proti prerozdeleniu 120-tisíc utečencov hlasovali okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo. Slovenská republika by podľa záväzných kvót mala prijať 1 458 utečencov. Vláda tvrdí, že ide o nerealizovateľné opatrenie a premiér viackrát povedal, že kvóty sú len „politickým symbolom“, ktoré migračnú krízu neriešia.

S návrhom pozastaviť členstvo Smeru v Strane európskych socialistov prišiel predseda ich frakcie v Európskom parlamente Talian Gianni Pittella. „Vytrvalá neochota prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Človek sa nemôže jednoducho označiť za progresívneho, musí to prejaviť slovami a činmi,“ uviedol Pittella. Svoj návrh podoprel aj tvrdeniami, ktoré mal Fico povedať, že „masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť“, alebo že „Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny“. Fico však tieto tvrdenia poprel. „Nikdy som nepovedal taký nezmysel, že Slovensko je pre Slovákov,“ vyjadril sa minulý týždeň.

V pondelok sa ešte v Štrasburgu definitívne nerozhodne, či Smer príde o členstvo v Strane európskych socialistov. To by malo byť zrejmé až koncom týždňa, keď zasadne vedenie strany. Smer by mal na tomto rokovaní zastupovať podpredseda Pavol Paška.

Smer už raz stratil členstvo medzi európskymi socialistami v roku 2006. Dôvodom bolo vytvorenie koaličnej vlády so Slotovou SNS. Medzi socialistov sa Ficova strana vrátila až koncom roka 2009.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #kvóty pre cudzincov