Pád Harabina. Hrozí mu preloženie na krajský súd

Strmá cesta Štefana Harabina z najvyšších poschodí justície smerom nadol naberá na obrátkach. Najprv stratil všetky funkcie, potom mu rozsadili senát, ktorý riadil. Teraz po viac ako 20 rokoch pôsobenia na Najvyššom súde má za trest skončiť na krajskom súde. Rovnaká sankcia hrozí aj sudcovi Viliamovi Dohňanskému. Tretej členke bývalého Harabinovho senátu Gabriele Šimonovej by sa mal znížiť funkčný plat o polovicu na pol roka. S návrhom prišla predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, pretože sudcovia rozhodli svojvoľne a na slobodu sa tak dostal sexuálny deviant. Harabin obavy z trestu nemá. Tvrdí, že za právny názor ho stíhať nemôžu.

02.10.2015 10:57 , aktualizované: 20:00
Harabin Foto: ,
Štefan Harabin (v strede) ešte ako predseda trestného senátu Najvyššieho súdu, spolu s jeho členmi Gabrielou Šimonovou a Viliamom Dohňanským počas júnového verejného zasadnutia.
debata (53)

Čo sa vlastne stalo? Harabinov senát tento rok v máji oslobodil muža, ktorý sa zodpovedal za sexuálne zneužívanie. Dôvodom malo byť, že zločinca poslal za mreže nezákonný sudca vo Veľkom Krtíši Milan Varga. Ten bol v Česku v roku 2011 odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, na Slovensku to však v tom čase trestný čin nebol.

Daniela Švecová označila verdikt Harabinovho senátu aj spolu s väčšinou Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu za svojvoľný. Podľa slovenského práva bol Varga zákonným sudcom. ,,Všetci traja sudcovia sa dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo vo veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom a ktoré spôsobilo obzvlášť závažný následok, a to prepustenie recidivistu na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu," odôvodnila návrh na potrestanie sudcov Švecová.

Podanie disciplinárneho návrhu jej umožnilo tohtotýždňové verejné hlasovanie v Trestnoprávnom kolégiu, ktoré riešilo aj otázku sudcu Vargu. Podľa drvivej väčšiny kolégia nebol dôvod rušiť Vargove rozsudky, pretože odsúdenie sudcu za spáchanie trestného činu v inom štáte vrátane členského štátu EÚ nie je dôvodom na jeho vylúčenie v trestnom konaní. Vylúčenie sudcu je možné len vtedy, ak bolo uznané slovenským súdom. To sa v prípade Vargu nestalo. Z 15 členov kolégia len Harabin, Dohňanský a Šimonová boli proti.

Môže sa predpokladať, že tak ako Harabin, Dohňanský a Šimonová hlasovali verejne v kolégiu, rozhodli aj v senáte v máji, keď zločinca oslobodili. Ako hlasujú sudcovia v senáte, je však tajné a nevie to ani predseda Najvyššieho súdu. Aj preto bol problém navrhnúť disciplinárne stíhanie týchto troch sudcov. Navyše Ústavný súd už raz rozhodol, že nie je možné stíhať za svojvoľný právny názor senát, ale iba konkrétneho sudcu.

Švecová však poprela, že dôvodom jej návrhu potrestať sudcov bolo hlasovanie Harabina, Dohňanského a Šimonovej v kolégiu. Povedala, že iba podporilo dôvodnosť disciplinárneho návrhu.

Podľa Harabina jeho potrestanie za právny názor nemôže prejsť. „Stíhajú ma za právny názor, to nie je prípustné. Tu sa nemám čoho obávať, to je len preto, aby zastrašili všetkých sudcov, že keď nebudete rozhodovať tak, ako si želáme, budete likvidovaní cez disciplinárne konanie, ktoré ovládajú aj politici,“ vyhlásil Harabin. Nemá preto obavy, že skončí na krajskom súde. „To sa nikdy nestane,“ zdôraznil. Obvinil Švecovú, že svojím návrhom ukázala, že súdiť môžu všetci opití sudcovia.

Rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská si myslí, že Harabinov senát prekročil svoju právomoc. Podľa nej ak senát rozhoduje o odvolaní v trestnej veci, nemá čo posudzovať súlad právnych predpisov. „Ak tam boli nejaké podozrenia, mal dať podnet na preskúmanie na Ústavný súd,“ povedala. Rozhodnutie Harabinovho senátu kritizovala aj právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová. "Dovolací senát Najvyššieho súdu nemal právomoc preklenúť tieto skutočnosti v konaní o inej trestnej veci vlastnou úvahou o nespôsobilosti sudcu vykonávať svoju funkciu, či dokonca na nej založiť konštatovanie o nezákonnom sudcovi,“ upozornila právnička.

Možným previnením Harabina a jeho dvoch kolegov sa bude zaoberať jeden zo šiestich disciplinárnych senátov pri Najvyššom súde.

Harabina čaká možno ešte jedno kárne konanie. V októbri sa dostane na stôl Súdnej rady. Navrhli ho potrestať traja členovia rady za to, že ešte ako predseda nezvolal Trestnoprávne kolégium „v rozumnej dobe a bez uvedenia relevantného dôvodu“. Kolégium totiž malo zjednotiť odlišné rozhodnutia o zákonnosti policajnej inšpekcie. Kolégium napokon zvolala Švecová.

Štefan Harabin ešte ako predseda Najvyššieho súdu čelil štyrom návrhom na disciplinárne potrestanie. Tie dala na neho bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Súčasný minister Tomáš Borec ich nestiahol. Harabina v roku 2011 potrestal Ústavný súd za to, že na Najvyšší súd nepustil kontrolu ministerstva financií. Za jej odmietnutie dostal trest, skrátili mu plat o 70 percent na rok. Prišiel o 50-tisíc eur. V troch iných disciplinárnych konaniach proti nemu plénum Ústavného súdu zamietlo všetky tri návrhy a Harabina z talára nevyzlieklo.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Štefan Harabin #Daniela Švecová