Október ukáže svoju prívetivejšiu tvár

Zatiaľ to vyzerá tak, že tohtoročný október sa zaradí k línii predchádzajúcich mesiacov a bude nadnormálne teplý. Nič na tom nemenia ani prízemné mrazy, ranné hmly či občasný dážď. V najbližších dňoch prichádza počasie, ktoré je ako stvorené na relax v prírode.

03.10.2015 07:00
jeseň, babie leto Foto: ,
Babie leto nás túto jeseň neobíde, počasie poteší aj hubárov.
debata (3)

Počas víkendu má byť pekne s teplotami okolo 20 stupňov. Jediným problémom môže byť ranná hmla alebo nízka inverzná oblačnosť, ale tá by sa mala už predpoludním rozpadávať. Bude ideálne počasie na turistiku, ktoré láka ľudí napríklad do Tatier užiť si posledné nekomplikované prostredie. Mnohí milovníci Tatier sa zhodujú v tom, že naše veľhory sú najkrajšie práve v tomto ročnom období.

Babie leto so slnečnými dňami a pavučinami poletujúcimi v ovzduší nás tento rok neobíde. Aj keď sa pravidelne opakuje, nemá vždy rovnakú podobu. Niekedy trvá dlho, inokedy býva prerušované. Tohtoročný október prináša tú druhú verziu.

„Počas pracovného týždňa sa k nám dostane poveternostný front, ten by sa mal v noci zo stredy na štvrtok prejaviť zrážkami. Ale mal by prejsť pomerne rýchlo cez územie Slovenska a potom by sa mal uplatniť zase vplyv tlakovej výše. Takže poveternostný front v strede týždňa by nemal pokaziť celkový dojem príjemného jesenného počasia, ktoré sa s babím letom spája,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Ako bude

  • Sobota: Malá, prechodne zväčšená oblačnosť, zrána hmla. Cez deň 16 až 22 stupňov.
  • Nedeľa: Polooblačno, zrána hmla. Cez deň 18 až 23 stupňov, na severe okolo 16 stupňov.
  • Pondelok: Polooblačno až oblačno, zrána hmla. Cez deň 17 až 22 stupňov, na severe okolo 15 stupňov.
  • Utorok: Polooblačno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Cez deň 16 až 22 stupňov.
  • Streda: Oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď. Cez deň 15 až 20 stupňov, na severe okolo 13 stupňov.
  • Štvrtok: Veľká, postupne zmenšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Cez deň 10 až 16 stupňov.

* Zdroj: SHMÚ

V ďalšom týždni môžu prísť opäť dažde. Neznamená to však, že sa počasie definitívne pokazí, pekne bude aj v druhej polovici októbra. Celý tento mesiac by mal byť nadpriemerne teplý. Pavol Faško pripomína, že priemerné denné teploty vzduchu by mali teraz dosahovať hodnoty nad 10 stupňov Celzia, pričom priemerná mesačná teplota vzduchu v októbri pre Hurbanovo predstavuje 10,2 stupňa. V nasledujúcich dňoch sa bude otepľovať, takže priemerná denná teplota bude určite vyššia.

Súčasnému počasiu sa potešia hubári, pretože očakávané zrážky a teploty vzduchu budú vyhovovať hubám. Pavol Remiáš, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti, hovorí, že na hornej Nitre teraz rastú všetky druhy jesenných húb, aj hríbovité (dubáky), ktoré väčšina ľudí považuje za najväčšiu trofej. A už sa objavili aj václavky. Skúsený hubár však varuje pred našimi najjedovatejšími muchotrávkami. „Muchotrávky zelené začali rásť vo veľkom. Je ich toľko, že by sa dali kosiť. Menej skúsení hubári si ich môžu pomýliť napríklad s plávkami,“ upozorňuje Remiáš.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň 2015 #október