Nesrovnalov úrad tají, ako robil konkurz

Ďalšie čudné konkurzy na bratislavskom magistráte. Časť mestských poslancov v súvislosti s nimi hovorí o istých flekoch kamarátov primátora Iva Nesrovnala (nezávislý) v príspevkových organizáciách. Ich šéfov vybrala komisia, ktorej zloženie nik okrem primátora a určitého okruhu ľudí na magistráte nepozná.

04.10.2015 17:00
mestska policia, gundulicova Foto: ,
Nového šéf má od štvrtka aj bratislavská mestská polícia.
debata (27)

Nesrovnalov úrad už pritom čelil kritike za výberové konania na posty štyroch generálnych riaditeľov mestských akcioviek. Tieto konkurzy boli zrejme iba formálne. Mená dvoch víťazov totiž unikli vopred, ešte skôr ako sa skončili. Všetky výberové konania preveruje Národná kriminálna agentúra.

Konkurzy na riaditeľov šiestich príspevkových organizácií spustil magistrát v auguste. Spomedzi 36 uchádzačov vyberala komisia, ktorá pozostávala len zo zamestnancov magistrátu. Hoci primátor tvrdil, že o účasť môže požiadať ktokoľvek, žiadosti viacerých poslancov zamietol. Mená nových riaditeľov predstavil verejnosti i poslancom minulý týždeň na zastupiteľstve. Väčšina poslancov ich schválila. „V podnikoch boli dosadení starí politickí nominanti, ktorí robili prešľapy,“ vysvetlil dôvod, prečo podporil nových kandidátov poslanec Jozef Uhler (nezávislý). O aké prešľapy išlo, neprezradil.

Najväčšiu pozornosť z nových funkcionárov púta náčelník mestskej polície Peter Krajíček, takéto meno sa spájalo s kauzou pozemkovej mafie. Do funkcie nastúpil tento štvrtok. Meno Peter Krajíček sa v minulosti skloňovalo v súvislosti s kauzou podvodu s pozemkami v bratislavských Rusovciach, ktorá vypukla v októbri 2010. Za šafárenie v hodnote 700-tisíc eur obvinila polícia aj bratislavského podnikateľa, ktorému mal Krajíček v roku 2008 požičať milión slovenských korún (33-tisíc eur). Neskôr nastúpil do čela Úradu pre boj s organizovanou kriminalitou (ÚBOK), ktorý spadá pod ministerstvo vnútra.

Denník Pravda zisťoval, či ide o rovnakého Petra Krajíčka. Magistrát sa odpovedi vyhol. „Uchádzači výberových konaní nedali súhlas na zverejnenie osobných údajov,“ odpovedala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová. To, že ide skutočne o bývalého šéfa ÚBOK-u, nám potvrdil hovorca mestskej polície Peter Pleva. „V minulosti v rokoch od 15. augusta 2010 do 1. júna 2012 pracoval na pozícii, ktorú uvádzate,“ uviedol Pleva.

Noví riaditelia príspevkových organizácií

  • Bratislavské informačné stredisko – Vladimír Greža, funkciu obhájil
  • ZOO – Miloslava Šavelová, funkciu obhájila
  • Metská polícia – Peter Krajíček
  • Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislava – Radoslav Vavruš
  • Správa telovýchovných a rekreačných zariadení – Peter Vojtko
  • Mestské lesy v Bratislave – Juraj Zigmund

Radnica problém v minulosti Krajíčka nevidí. „Všetci kandidáti museli predložiť výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace. Žiadny z uchádzačov nemal v registri trestov záznam,“ reagovala Skokanová. Dodala, že uchádzačov hodnotila výberová komisia. Po otázke, kto presne v nej sedel, bola Skokanová skúpa na slovo. „Vo výberovej komisii boli zamestnanci magistrátu,“ nekonkretizovala mená. Jej zostavu nepoznajú ani mestskí poslanci. Podľa prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Jána Andrejka by malo zastupiteľstvo spolu s primátorom brať do úvahy aj minulosť náčelníka. „Poslanci nemusia schváliť takéhoto kandidáta, keď je tam dôvodná obava, že je z kriminálneho prostredia,“ mieni Andrejko.

Poslancom však meno Krajíček nič nehovorí. „Táto osoba je pre mňa neznáma, nebol nám predložený ani jeho životopis. Neviem ani potvrdiť, či je to presne tá istá osoba,“ povedal bývalý viceprimátor Ignác Kolek (KDH), ktorý sa pred týždňom vzdal svojej funkcie, lebo nesúhlasil s postupom magistrátu pri výbere riaditeľov. Kolek ako viceprimátor dohliadal na mestskú políciu a žiadal aj o účasť vo výberovej komisii, ktorá rozhodovala o novom náčelníkovi. Magistrát mu nevyhovel.

Koleka výmena bývalej náčelníčky Zuzany Zajacovej prekvapila. „Pre mňa to bolo prekvapenie z čistého neba. Ani v rámci pravidelných porád primátora sa tento postup nepripravoval,“ dodal Kolek, podľa ktorého Zajacovej prácu ešte v marci spoločne ocenili aj starostovia mesta.

Podobné prekvapenie prišlo aj pri mestskom pohrebníctve Marianum. Miloslava Hrádeka, ktorý ho viedol 15 rokov, vystriedal Radoslav Vavruš. V tomto prípade chcela byť vo výberovej komisii poslankyňa Izabela Jégh (Most-Híd). „Bolo mi povedané, že v týchto komisiách poslanci nebudú,“ prezradila Jégh, ktorá minulý týždeň nepodporila ani jedného kandidáta, ktorý z konkurzov vzišiel.

Jégh prekážalo, že mená uchádzačov neboli zverejnené, nepoznala komisiu a zoznam nových riaditeľov videla prvýkrát v deň rokovania zastupiteľstva, teda minulý štvrtok. „A psychotest cez e-mail? To je pre mňa veľký otáznik,“ dodala poslankyňa. Uchádzači o post šéfov organizácií totiž museli vypĺňať online psychotesty. Mohli ich vyplniť z domu, hoci aj za prítomnosti psychológa.

„Nech by som bol akýkoľvek politický nominant, ako nás mesto označilo, za 15 rokov sa aj na politického nominanta niečo nalepí. Pred svojím nástupom som robil konkurz, testoval ma psychológ, ktorý pri mne sedel, sledoval moje reakcie. Vtedy to nebol žiadny test na diaľku,“ pripomenul už bývalý šéf Hrádek.

Poslankyňa Jarmila Tvrdá (KDH) tiež nie je spokojná, ako sa skončili výberové konania. Podľa nej riaditeľov fungujúcich podnikov nahradili „kamaráti primátora a niektorých poslancov“. „S transparen­tnosťou, čo sa týka príspevkových organizácií, to nemalo nič spoločné,“ myslí si Tvrdá. Podľa nej z konkurzu nevzišli odborníci, ako to prezentoval magistrát. „Tí kandidáti, ktorí sa výberu zúčastnili, povedali, že im nikto nekládol odborné otázky. Zdá sa, že tam nesedel nik, kto by odborne rozumel činnosti príspevkových organizácií,“ zdôraznila poslankyňa.

Nových riaditeľov príspevkových organizácií odsúhlasili poslanci v jednom balíku s menami generálnych riaditeľov štyroch mestských podnikov. Niektorí poslanci pred hlasovaním poukázali na netransparentný postup magistrátu, ktorý si chcel na tieto lukratívne miesta dosadiť vlastných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal