V Košiciach odmietlo slúžiť 60 lekárov

Šesťdesiat lekárov v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura odmietlo slúžiť nadčasy. Na oddeleniach ortopédie, traumatológie a internej medicíny ošetrujú podľa odborárov len akútne stavy, plánované operácie sú odsúvané. Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová uviedla, že s lekármi rokujú, popiera však, že by boli plánované zákroky ohrozené.

04.10.2015 15:00
debata (45)

Šéf nezávislej odborovej organizácie pri nemocnici Martin Paulo počin lekárov vysvetľuje tým, že pracujú nad hranicou, ktorú im prikazuje zákon. Počet nadčasov podľa neho presiahol únosnú mieru. „Niekoľko mesiacov sme upozorňovali vedenie nemocnice, že takýto stav môže nastať,“ hovorí odborár. Niektorí lekári podľa neho okrem normálneho pracovného času majú za mesiac aj osem 24-hodinových dní v práci, kde za celý deň nepretržitej práce ošetria viac ako sto pacientov. „Pri takomto množstve ošetrení nie je možné dostatočne kvalitne ošetrovať pacientov,“ doplnil Paulo.

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský uviedol, že lekári už prečerpali limity, ktoré im určuje zákon. Nad tento limit sú ich nadčasy dobrovoľné a lekári už s nimi nesúhlasia. „Pokiaľ riaditeľ nebude riešiť situáciu na tých najvyťaženejších ambulanciách, tak dobrovoľný súhlas lekári na tieto služby nedajú,“ avizuje Visolajský. Ide podľa neho hlavne o oddelenia ortopédie, traumatológie a internej medicíny.

Na oddeleniach je teraz menej lekárov a tak podľa Visolajského nestíhajú robiť plánované operácie. „Čo robia s tými pacientmi, na to musí odpovedať vedenie nemocnice,“ dodal. Hovorkyňa nemocnica Ladislava Šustová odmieta, že by boli plánované operácie presúvané. Nie sú podľa nej ani ohrozené. Situáciu vysvetľuje tým, že súhlas s nadčasmi odvolalo 60 lekárov zo 700. „Vedenie nemocnice s lekármi rokuje, uskutočnilo súlad so Zákonníkom práce, to znamená, že sme od prvého októbra prešli na osemhodinové pracovné služby, čo znamená prácu na tri zmeny,“ povedala Šustová. Lekári podľa nej požadujú otvorenie kolektívnej zmluvy a riaditeľ je pripravený na rokovanie.

Visolajský pripomenul, že zavedenie trojzmennej prevádzky je v rozpore s kolektívnou zmluvou aj s pracovnými zmluvami. „Veľa lekárov má pracovnú zmluvu na jednozmennú prevádzku. Ak by mal pracovať na dvojzmennej alebo trojzmennej prevádzke, tak ide o porušenie pracovnej zmluvy. To chceme určite riešiť,“ upozorňuje.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zdravotníctvo #Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura